Cal esmenar errors

image_pdfimage_print

El govern espanyol ja no està en funcions i, per tant, ja ha començat l’atac. El Tribunal Constitucional ha acceptat prendre el control polític de l’Estat i, actuant igual que a les dictadures feixistes, un grapat de magistrats -no votats per ningú- pot anul·lar les lleis democràtiques del nostre Parlament i detenir polítics. Al més pur estil de països com Turquia o com la Itàlia de Mussolini.

En aquest context, nosaltres, els catalans, tenim centenars de polítics investigats judicialment per aplicar el mandat sobirà del poble. Centenars d’ajuntaments denunciats per fer efectiu el mandat de les urnes i un desgavell total de legitimitats.

En aquest context ha tingut lloc la detenció del primer càrrec electe: l’alcaldessa de Berga. Ha estat per ordre de la justícia espanyola i l’execució de la detenció ha tingut lloc a les 7h del matí, quan estava sola a casa seva, i ha estat realitzada per agents dels Mossos d’Esquadra, actuant com a agents judicials.

Publicitat

Sabem que quan els Mossos actuen com a agents judicials són manats pel jutge d’instrucció i no pas per la Conselleria d’Interior.

Ara bé, i dit això, cal matissar i filar prim:

Primer. A ningú se li escapa la intenció provocativa dels tribunals espanyols dictant aquesta ordre i fent-la executar pels Mossos. És la manera que tenen d’intentar enfrontar el govern independentista de JxSí i la CUP. Caure en aquest parany és el que hem d’evitar.

Segon. És clar que la cosa hagués pogut tenir un tomb propagandístic positiu en favor del moviment català si, des de la Conselleria (diguin el què diguin sabien de l’ordre de detenció el dia abans) haguessin actuat amb patriotisme i intel·ligència. Reforçant la xarxa de confiances mútues en aquests afers patriòtics i no ideològics de dretes o esquerres, la Conselleria, amb el vistiplau del Govern, hauria d’haver trucat d’immediat el seu soci imprescindible per fer la República Catalana, és a dir la CUP, i l’alcaldessa de Berga, pactant la millor forma d’aplicar la sentència judicial. Per exemple, practicar la detenció a l’Ajuntament de Berga amb un cotxe dels Mossos d’uniforme a les 10 del matí saludant-la al mig de la premsa i la gent aplaudint-la i acompanyant-la fins al jutjat i posant en evidència la justícia espanyola. Això hagués estat tenir-ho clar.

Ara bé, amb l’intercanvi d’insults a les xarxes socials d’alguns simpatitzants de la CUP i JxSí, es demostra una manca de sintonia que pel bé de Catalunya hem de superar; almenys fins el setembre. La Conselleria ha d’admetre l’error fet anant a cercar una autoritat a primera hora del matí, a traïció, estant ella sola, com si fos una delinqüent. Molt mal fet. L’odi que encara es traspua dins dels dos moviments independentistes per les baralles del passat ha de ser superat. Puigdemont va passar la qüestió de confiança i la CUP el va acceptar. Això ha de tancar tots els errors i desconfiances del passat.

Epíleg. La millor forma de guarir les ferides és aprovant els pressupostos i tal com han insinuat els Mossos per la Independència molt assenyadament, avançar i aprovar ja la Llei de Transitorietat Jurídica per tal que quedin anul·lades les lleis i tribunals espanyols. Aquest buit legal que tenim ara l’hem d’arreglar ràpidament, abans no sigui massa tard.

La prioritat ara és la unitat d’acció entre JxSí i la CUP. La unitat per la victòria, per l’alliberament del nostre poble, ha d’estar sempre per damunt de les legítimes discrepàncies ideològiques.

Donec perficiam.