Gràfica de les morts a Catalunya, des del 2 de desembre fins al 19 d’agost (la línia blava es refereix a les morts «esperades», i la negra a les morts reals). En aquesta gràfica estan comptabilitzades les morts per totes les causes. Dada de l’Institut de Salut Carlos III—ISCIII—. Des de primers de maig que les morts estan dins de la normalitat.
image_pdfimage_print

El doctor Antonio Arnaiz Villena, catedràtic d’immunologia a la Universitat Complutense, ha fet un escrit, publicat a BioTech, preocupat pel silenci que manté la medicina clínica científica.
Explica com s’han pres sempre les decisions sobre el tractament d’un pacient, basant-se en la clínica i en el seu historial, com es decideix sobre el tractament més adequat basant-se en criteris científics, i per no empitjorar l’evolució de la malaltia, no es pronostica sobre terminis o mort.

Aquests procediments han estat substituïts per una allau de notícies sobre contagis, morts i previsió de més contagis, sovint sense una base científica.
Si es dona el cas, diu, que l’epidèmia es reactiva, la manera de preparar-se no és atemorint la població, sinó reforçant la sanitat. Explica que l’excés d’informació sols serveix per crear més alarmisme i no aporta solucions ni explicacions científiques, sinó que sols serveix per prendre mesures restrictives com el confinament i l’ús de caretes.

Els metges, diu Arnaiz, s’han inhibit, alguns perquè encara estan desconcertats, i altres segurament per por a altres estaments socials.
Els governants estan prenent mesures coercitives que provoquen pànic entre els ciutadans. I tot això sense que hi hagi una discussió mèdica científica universal que guiï les decisions que es prenen i ajudi a entendre què està passant i es pugui així neutralitzar la por que s’ha instal·lat a la societat.

Publicitat
Publicitat

Recalca que la por i l’estrès deprimeixen el sistema immunitari i això porta a la disminució de les defenses antimicrobianes, a més de causar depressió i altres alteracions psicològiques. Fins i tot s’han destruït entramats econòmic-socials molt necessaris.

També l’ensenyament ha quedat alterat de manera radical. I la sanitat ha quedat molt perjudicada perquè ha donat preferència a atendre els casos de covid i ha deixat posposades les llistes d’espera per operacions o proves diagnòstiques urgents. Caldria conèixer el nombre de morts que això ha provocat.

Recomana que les corporacions de metges i infermers ajudin a posar fi a la por i a instaurar el sentit comú, per això haurien de respondre a les següents preguntes:

– Una persona sana, que té un PCR positiu, encomana o no?, s’ha d’aïllar o no? El virus de la covid-19 és entre nosaltres des d’abans del 2020. Les proves que s’estan fent a població sana, sense símptomes, està creant més temor entre la població.

– Cada tractament o mesura que es prengui sobre persones sanes ha basar-se en estrictes bases científiques. ¿per què en països del nostre entorn es fan servir les caretes sols en espais tancats?

– ¿Ha acabat l’epidèmia de coronavirus en aquest país? Segons les estadístiques es va acabar el maig. Les UCI tenen molt pocs malalts amb patologies relacionades amb la covid-19.

El doctor Arnaiz ens recorda que ara és quan comença el segons pic de morts anual, les que són provocades per la calor, i molts malalts crònics i persones grans moren durant aquesta època.

Conclou amb l’exigència que cal responsabilitat ètica i professional dels estaments mèdics científic-clínics per no deixar sols els altres gremis (periodistes, economistes, biòlegs, epidemiòlegs, polítics, jutges) perquè cal acabar amb l’epidèmia de la por i cal prendre decisions basades en criteris científics i mèdics, per així recuperar l’entramat social que hi havia abans.

El doctor Arnaiz ha estat també cap i fundador del Servei d’immunologia de l’Hospital 12 d’octubre, president de la Societat Espanyola d’Immunologia i president de la Comissió Interministerial de l’Especialitat.