Dr. Arnaiz Villena: «la fi de la medicina científica»

El doctor Antonio Arnaiz Villena, catedràtic d’immunologia a la Universitat Complutense, ha fet un escrit, publicat a BioTech, preocupat pel silenci que manté la medicina clínica científica.
Explica com s’han pres sempre les decisions sobre el tractament d’un pacient, basant-se en la clínica i en el seu historial, com es decideix sobre el tractament més adequat basant-se en criteris científics, i per no empitjorar l’evolució de la malaltia, no es pronostica sobre terminis o mort.

Aquests procediments han estat substituïts per una allau de notícies sobre contagis, morts i previsió de més contagis, sovint sense una base científica.
Si es dona el cas, diu, que l’epidèmia es reactiva, la manera de preparar-se no és atemorint la població, sinó reforçant la sanitat. Explica que l’excés d’informació sols serveix per crear més alarmisme i no aporta solucions ni explicacions científiques, sinó que sols serveix per prendre mesures restrictives com el confinament i l’ús de caretes.

Els metges, diu Arnaiz, s’han inhibit, alguns perquè encara estan desconcertats, i altres segurament per por a altres estaments socials.
Els governants estan prenent mesures coercitives que provoquen pànic entre els ciutadans. I tot això sense que hi hagi una discussió mèdica científica universal que guiï les decisions que es prenen i ajudi a entendre què està passant i es pugui així neutralitzar la por que s’ha instal·lat a la societat.

Recalca que la por i l’estrès deprimeixen el sistema immunitari i això porta a la disminució de les defenses antimicrobianes, a més de causar depressió i altres alteracions psicològiques. Fins i tot s’han destruït entramats econòmic-socials molt necessaris.

També l’ensenyament ha quedat alterat de manera radical. I la sanitat ha quedat molt perjudicada perquè ha donat preferència a atendre els casos de covid i ha deixat posposades les llistes d’espera per operacions o proves diagnòstiques urgents. Caldria conèixer el nombre de morts que això ha provocat.

Recomana que les corporacions de metges i infermers ajudin a posar fi a la por i a instaurar el sentit comú, per això haurien de respondre a les següents preguntes:

– Una persona sana, que té un PCR positiu, encomana o no?, s’ha d’aïllar o no? El virus de la covid-19 és entre nosaltres des d’abans del 2020. Les proves que s’estan fent a població sana, sense símptomes, està creant més temor entre la població.

– Cada tractament o mesura que es prengui sobre persones sanes ha basar-se en estrictes bases científiques. ¿per què en països del nostre entorn es fan servir les caretes sols en espais tancats?

– ¿Ha acabat l’epidèmia de coronavirus en aquest país? Segons les estadístiques es va acabar el maig. Les UCI tenen molt pocs malalts amb patologies relacionades amb la covid-19.

El doctor Arnaiz ens recorda que ara és quan comença el segons pic de morts anual, les que són provocades per la calor, i molts malalts crònics i persones grans moren durant aquesta època.

Conclou amb l’exigència que cal responsabilitat ètica i professional dels estaments mèdics científic-clínics per no deixar sols els altres gremis (periodistes, economistes, biòlegs, epidemiòlegs, polítics, jutges) perquè cal acabar amb l’epidèmia de la por i cal prendre decisions basades en criteris científics i mèdics, per així recuperar l’entramat social que hi havia abans.

El doctor Arnaiz ha estat també cap i fundador del Servei d’immunologia de l’Hospital 12 d’octubre, president de la Societat Espanyola d’Immunologia i president de la Comissió Interministerial de l’Especialitat.