image_pdfimage_print

La Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra dona el tret de sortida al patrullatge d’aquesta nova Policia Marítima, que es desplegarà a totes les aigües marítimes de Catalunya el proper estiu, i que actuarà d’acord amb el marc competencial vigent donant resposta a les funcions policials d’àmbit marítim com a policia ordinària i integral a tot el territori català.

L’àmbit d’actuació d’aquesta unitat, que dependrà de la Comissaria General de Mobilitat, i que s’estén també a totes les instal·lacions portuàries de Catalunya té, entre d’altres, les següents funcions:

La vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i les infraccions administratives en l’àmbit marítim.
La protecció, auxili i informació als usuaris de les instal·lacions portuàries així com el suport i auxili a les persones i embarcacions que ho necessitin.
La denúncia de les infraccions administratives en l’àmbit de la reglamentació nàutica sobre les tres marines objecte d’actuació: marina comercial, pesquera i esportiva.
La inspecció i control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa mediambiental.
El salvament marítim, en col·laboració amb la resta d’organismes i institucions que hi participen.
La col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat que, en ús de les seves competències, comparteixen l’espai marítim amb el cos de Mossos d’Esquadra.
La investigació de delictes de fets esdevinguts en terra ferma que puguin derivar en medi aquàtic, així com aquells delictes que transcorrin entre els medis terrestre i marítim. Les investigacions provinents de requeriments de l’autoritat judicial o del Ministeri Fiscal, i aquelles que es realitzin en col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.
L’àmbit plenament competencial d’aquesta unitat en la investigació de delictes, en la seguretat ciutadana i l’ordre públic, així com la policia administrativa, s’ha iniciat avui a Palamós i comptarà amb la integració de la Unitat Aquàtica i els seus efectius per a fer el patrullatge ordinari des de la nova base nàutica.

Publicitat
Publicitat

La Unitat Aquàtica del cos de Mossos d’Esquadra, creada l’any 2009, i amb competències en aigües continentals i aigües marítimes amb més de 1.200 serveis al mar, rius, canals, estanys i embassaments, passa a formar part de la Policia Marítima. D’aquesta manera aquest nou servei, competent en les aigües continentals i marítimes territorials corresponents al litoral de Catalunya, estarà format per 49 efectius policials (17 efectius són de la Unitat Aquàtica) que exerciran les seves funcions especialitzades de vigilància, patrullatge i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes i d’infraccions administratives en l’àmbit marítim.

La Unitat Aquàtica, amb coneixements tècnics sobre el medi aquàtic i amb intervencions policials en salvament i en aigües marítimes, ha treballat conjuntament amb la Comissaria General de Mobilitat en el disseny d’aquesta nova Policia Marítima que comença avui el servei ordinari des de les instal·lacions de Palamós.

El passat 20 de febrer ja es va presentar, al Port de l’Ametlla de Mar, a Terres de l’Ebre, la nova Policia Marítima del cos de Mossos d’Esquadra. Aquesta seu, conjuntament amb Palamós i Vilanova i la Geltrú acolliran les bases policials nàutiques d’aquests serveis amb competències en aigües marítimes territorials incloent el tram marítim del riu Ebre, per cobrir més de 800 quilòmetres de litoral català. Aquestes tres bases divideixen la costa en tres sectors: el nord, el centre i el sud.

L’impacte de la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a fer una nova planificació en relació a la posada en marxa d’aquesta nova unitat que tenia previst començar a operar plenament aquest estiu. Forçosament van quedar suspesos tots els terminis administratius per a les diferents licitacions que comportava la seva posada en marxa. Es preveu completar el desplegament durant l’estiu vinent, amb la posada en marxa de les bases nàutiques de l’Ametlla de Mar, que cobrirà el sector marítim sud, i de Vilanova i la Geltrú, que donarà servei al sector marítim central.

A Palamós, han començat a patrullar, en servei ordinari diürn de dilluns a diumenge amb el suport de tres embarcacions: una barca de mitja eslora i dues de petita eslora. Una quarta embarcació de dotze metres d’eslora i amb una capacitat de com a mínim deu persones s’està condicionant per entrar en funcionament aquest mateix setembre. Tres embarcacions més estan en procés de licitació i podrien començar a navegar a finals d’any o a principis del 2021.

Els efectius que formaran part d’aquesta unitat ja estan seleccionats i faran els cursos de formació per iniciar les noves tasques policials el proper mes de setembre a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Els ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar, competència de la Generalitat de Catalunya, acolliran les bases de la nova Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, que tindrà competències en aigües marítimes territorials, incloent-hi el tram marítim del riu Ebre. L’empresa pública Ports de la Generalitat dotarà els tres ports progressivament d’edificis o espais habilitats, un petit magatzem per al material i un punt d’amarratge per a l’embarcació de la Policia Marítima.

El primer en acollir la Policia Marítima ha estat el port de Palamós, on l’Administració portuària ha rehabilitat recentment un edifici del recinte portuari, que ara acollirà el nou cos policial. S’ha fet una distribució interior repartida entre oficines, sala de reunions i una zona comuna de servei, amb una inversió de 151.000 euros. A més, el punt d’amarratge per a l’embarcació s’ha ubicat al moll comercial.