image_pdfimage_print

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, han presentat aquesta tarda en roda de premsa el Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital dels centres educatius de Catalunya i abordatge de la bretxa digital, dins del Pla d’Educació Digital de Catalunya. Aquesta actuació preveu una inversió de 184’8M€ fins l’any 2025, que suposa un increment del 80% en relació als 103M€ previstos inicialment.

Educació adquirirà un volum estimat de 300.000 dispositius portàtils per a l’alumnat dels centres de Catalunya, a partir de 3r de l’ESO fins la postobligatòria, amb un finançament de 99’7M€. L’objectiu és garantir que a l’inici del curs escolar 2020-2021 disposin dels dispositius necessaris per poder-lo afrontar amb igualtat de condicions i amb totes les garanties malgrat no estiguin en el mateix espai o per al supòsit que el curs s’hagi de seguir amb una modalitat totalment virtual.

Al mateix temps, el Departament facilitarà 110.000 paquets de connectivitat, amb  una inversió de 31’7€, per a l’alumnat vulnerable de totes les etapes amb la finalitat d’assegurar que aquest pugui seguir les classes des de casa seva en cas d’un nou confinament o d’un escenari d’educació híbrida. La priorització en el repartiment de dispositius serà a partir de 3r de l’ESO fins la postobligatòria, atès que amb la possible situació de futurs confinaments i emergència educativa, seran els primers nivells en entrar en un model d’educació híbrida.

Publicitat
Publicitat

El conseller d’Educació ha explicat que era un Pla que el Departament ja tenia formulat, amb vigència entre el 2020 i el 2025, però que “la pandèmia, el confinament i la pràctica de l’ensenyament telemàtic n’han fet variar la cronologia: l’hem escurçat en el temps, l’hem ampliat i el presentem del 2020 al 2023, amb la gran majoria d’accions per al curs 2020-2021”. Bargalló ha detallat que 106 milions d’euros s’executaran en el curs 20-21 i que acabarà d’executar-se en els dos cursos següents.

El Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital també preveu equipaments per al professorat dels centres públics, per tal d’assegurar que el personal disposi de suficients dispositius per fer front a escenaris de nous confinaments o d’educació híbrida. Concretament, s’adquiriran fins a 85.000 dispositius addicionals, amb una inversió de 29M€. Bargalló ha manifestat que els docents eren els únics servidors públics que estaven obligats a fer teletreball amb mitjans propis. L’objectiu, ha afegit el conseller, és dotar el 100% de professorat de centres públics.

En darrer lloc, es crearà una oficina tècnica que s’encarregarà de la coordinació, seguiment, suport, avaluació de les diferents línies d’actuació per tal de garantir el correcte funcionament de tota la operativa del pla. Tindrà un cost de 942.000€.