image_pdfimage_print

Productors agroalimentaris, administració i entitats de l’Alt Pirineu i Aran han sumat esforços per a fer front a les conseqüències econòmiques que l’emergència sanitària que la Covid-19 està provocant ja en el sector. Així, han constituït el Grup de treball de Producte Local de l’Alt Pirineu i Aran, un fòrum permanent on dissenyar l’estratègia comuna per incentivar el consum en aquest context.

El grup s’ha creat gràcies a l’impuls i participació de l’IDAPA, els consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, i el Pallars Sobirà; el Conselh Generau d’Aran; els Parcs Naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí Moixeró; el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici, i representants de les diferents iniciatives de promoció del producte local. També s’hi afegiran en breu els Grups d’Acció Local de l’àmbit territorial, així com representants de les agrupacions de productors i elaboradors del sector.

Neix com a resposta a la necessitat de buscar nous canals de comercialització per arribar al consumidor final i facilitar que la població local no hagi de moure’s de casa i pugui continuar consumint productes de proximitat. Això ha motivat que moltes de les empreses productores i artesanes s’organitzin per fer comandes i lliuraments en punts específics o enviar-les a domicili, davant la important davallada de la demanda, pel tancament de bars i restaurants, fires i mercats.

Publicitat
Publicitat

La producció agroalimentària és una peça clau de l’economia de l’Alt Pirineu i Aran i una de les que millor en defineix la identitat vinculada a la pagesia de muntanya. Les iniciatives productives aporten valor afegit a l’activitat ramadera i agrícola i permeten el manteniment de l’equilibri ambiental i el reforçament de la cultura gastronòmica pròpia. Moltes d’aquestes produccions, a més, es troben ubicades en els pobles més petits de les nostres valls, i són essencials per mantenir-los vius i actius.

La reunió constitutiva del grup de treball, que va tenir lloc ahir dijous, va servir per posar sobre la taula els grans temes de debat a desenvolupar en aquest marc de treball estable que tindrà continuïtat en els propers mesos. Entre altres, trobar possibilitats de col·laboració i treballar en propostes conjuntes en la comercialització, la distribució de producte, la formació i la promoció.

Iniciatives en marxa

Els productors locals han posat ja en marxa un conjunt d’iniciatives en aquesta línia, apostant pel consum responsable, compromès i de proximitat:

  • Menja’t l’Alt UrgellL’Associació de productors i artesans de l’Alt Urgell, que ja compta amb tres anys de vida i dos punts de venda a la comarca, posa a disposició de tothom un catàleg de productes en el qual hi participen unes 20 d’empreses i la possibilitat de fer comandes per telèfon i lliurament a domicili.
  • #emquedoacasaimenjolocal Al teu gust. Aliments del Pallars: El programa de suport al sector agroalimentari del Pallars Jussà, promogut per l’Ajuntament de Tremp ha impulsat una campanya específica per incentivar la compra de productes locals. Diferents establiments de la comarca han elaborat lots específics per aquests dies que inclouen una mostra de productes locals. A més, s’ha editat material perquè els consumidors puguin informar-se sobre els comerços i els productors que mantenen l’activitat i quins fan comandes i lliurament a domicili.
  • Xarxa agroalimentària de CerdanyaEls productors de l’Associació Agroalimentària Cerdanya s’han organitzat per donar la possibilitat als consumidors de fer comandes per telèfon de diferents productes locals. Les comandes poden recollir-se en dos punts de la comarca en horaris específics. Al web hi ha els telèfons de contacte i els punts de lliurament.
  • Del Parc al PlatCampanya que promou el consum de productes del Parc, impulsada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, les empreses productores i artesanes i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. Els productors fan una comercialització conjunta de productes a partir d’una proposta de diferents cistelles tancades que es poden recollir a Sort o rebre a domicili. La campanya inclou també un apartat per incentivar el consum de carn dels ramaders que fan venda directa o a través de les carnisseries locals.

En el cas de l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran, el web del Consell Comarcal i Conselh Generau, respectivament, informa dels productors que fan venda directa al consumidor final o dels establiments per adquirir aquests productes.

Tota la informació sobre producte local dels diferents territoris estarà publicada a www.sompirineu.cat.