image_pdfimage_print

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha anunciat noves mesures per reorganitzarà el sistema sanitari amb l’objectiu d’atendre tota l’activitat urgent i important, fent-la compatible amb l’augment de casos de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2. En aquest sentit, ha remarcat que “el sistema sanitari ha de preservar i mantenir amb totes les garanties, com fins ara, la resposta a urgències com infarts, ictus o accidents politraumàtics; a l’activitat important com els parts, la diàlisi, la quimioteràpia o la radioteràpia; i als casos greus provocats per la pandèmiaHem de fer compatible tot allò que és urgent i important amb aquest escenari”.

El director del Servei Català de la Salut ha demanat comprensió a la ciutadania ja que ha dit “ens trobem en una situació extraordinària que es pot allargar entre 8 i 10 setmanes” i ha fet una crida a la responsabilitat per tal d’intentar que el virus no s’expandeixi de forma excepcional: “Cada gest que fa cadascú de nosaltres treballa en contra de l’expansió d’aquest virus, i això és molt rellevant de cara a protegir el sistema sanitari”.

Adrià Comella també ha demanat a la població que faci un ús responsable del 061, que ha passat de rebre diàriament unes 5.000 trucades a unes 25.000. “El 061 s’ha de fer servir per consultes sanitàries d’un cert nivell d’importància, no per dubtes ni per qüestions menys rellevants ja que ja hi ha altres canals per obtenir informació, com el Canal Salut, ha remarcat Comella. També ha subratllat que per qualsevol dubte la població pot trucar als seus centres d’atenció primària (CAP) i als CUAPS, on es reforçarà l’atenció telefònica; i ha deixat clar que per emergències greus i de risc vital, el telèfon recomanable és el 112.

Publicitat
Publicitat

Alhora, Comella ha explicat que estan previstos plans de contingències territorials per anar adaptant el sistema sanitari a les necessitats que poden esdevenir-se.

Per la seva part, la directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), Xènia Acebes, ha explicat l’ampliació de mesures organitzatives dels centres sanitaris de Catalunya consensuades amb els responsables dels centres sanitaris per fer front a la pandèmia:

 • Limitar l’accés de visites als centres (hospitals, centres sociosanitaris i residències).
 • Sectoritzar circuits en l’accés a urgències.
 • Reforçar els sistemes d’atenció telefònica i no presencial.
 • Incrementar l’hospitalització a domicili, tenint en compte de no fer-la servir per activitat que pugui fer l’atenció domiciliària de primària.
 • Reprogramar a atenció telefònica les visites successives que siguin possible.
 • Desplegar mesures organitzatives que permetin garantir serveis essencials, des programació de proves, consultes i intervencions clínicament demorables.
 • Èmfasi  en la restricció de visites als hospitals.
 • Reorganització d’equips assistencials (consultes, gabinets, quiròfans) que permetrà la reserva de professionals perquè, en cas necessari, puguin atendre activitat urgent
 • Allargar intervals dels plans terapèutics (medicació de crònics).
 • Augmentar el nombre d’envasos que es dispensen a les farmàcies (perquè el ciutadà hi hagi d’anar menys).
 • Circuits perquè la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria es pugui fer fora dels hospitals (al domicili o farmàcia).
 • Desenvolupament de plans de contingència territorials per reorganitzar fluxos.

Actualment, ja són 12 els laboratoris que treballen per fer les proves per descartar o confirmar els casos de coronavirus. Aquests laboratoris es troben als hospitals següents:

 • Hospital Clínic
 • Laboratori de Referència de Catalunya – Hospital del Mar
 • Hospital Sant Joan de Déu
 • Hospital Universitari Arnau de Vilanova
 • CatLab
 • Hospital de Sant Pau
 • Hospital Universitari Vall d’Hebron
 • Hospital Universitari de Bellvitge
 • Hospital Germans Trias i Pujol – Metropolitana Nord
 • Hospital Universitari Joan XXIII
 • Hospital Universitari Parc Taulí
 • Laboratori CLI