image_pdfimage_print

El Govern ha aprovat el Pla Àfrica 2020-2023, el primer pla geogràfic que plasma la voluntat de la Generalitat de tenir una projecció més prioritària cap a l’Àfrica. L’Executiu tira endavant aquesta estratègia, que guiarà l’acció exterior catalana cap als països africans durant els propers quatre anys, amb l’objectiu d’apropar les societats africanes i catalana des d’un model basat en la solidaritat i en la relació entre iguals. El Pla respon a l’impuls legítim del Govern a projectar Catalunya a l’exterior i a enfortir-ne la presència al continent africà, on des d’avui es vol posicionar com un actor amb veu pròpia.

El Pla Àfrica 2020-2023 neix d’una reflexió compartida de les entitats de la societat civil, les universitats, les empreses i la comunitat afrocatalana. La Generalitat ha articulat el Pla Àfrica en quatre eixos i vuit objectius estratègics que es tradueixen en divuit objectius operatius i quaranta-cinc actuacions.

A més, el Pla preveu una priorització geogràfica que posa especial atenció a aquells països d’origen de la comunitat afrocatalana i a aquells amb els quals el Govern ja té llaços. Els països prioritaris, amb els quals Catalunya té un historial de relació, són Senegal, Gàmbia, Ghana, Kenya, Etiòpia, Sud-àfrica i Moçambic. Per altra banda, els països preferents són Mali, Costa d’Ivori, Nigèria, Uganda, Ruanda, República Democràtica del Congo i Angola, països amb qui el Govern vol incrementar la interacció.

Publicitat
Publicitat

Amb el Pla Àfrica 2020-2023 com a guia, la Generalitat de Catalunya s’encamina cap a un futur model de relacions que sumi esforços per contribuir al desenvolupament sostenible en termes econòmics, socials i polítics de l’Àfrica al sud del Sàhara, des del reconeixement a la memòria i la sobirania dels pobles africans i des d’una concepció més inclusiva i integradora de les aliances amb els països del continent.