image_pdfimage_print

El Govern de la Generalitat ha aprovat reforçar les mesures contra el coronavirus revisant el pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents d’alt risc. Aquesta revisió del pla servirà per millorar la coordinació i les actuacions dels diferents departaments del Govern que haurien de fer front a una possible situació d’emergència en cas d’agreujament dels efectes actuals. La direcció d’aquest pla serà exercida per un comitè de direcció format pel conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés. El comitè de direcció està assistit pel consell assessor i per un comitè tècnic per garantir la presa de decisions de mesures d’emergència per a la protecció de la població.

El Pla que ha aprovat el Govern és una revisió del ja existent i té com a objectiu l’anticipació i resposta global en cas de malalties transmissibles emergents d’alt risc, coordinant tots els departaments de la Generalitat per una gestió integral de la situació, no només des del punt de vista sanitari sinó especialment pel que fa al potencial impacte en el normal funcionament de les activitats ordinàries de la població. El pla preveu les estructures de coordinació i les actuacions operatives per al seguiment de les afectacions així com les diferents accions a realitzar en funció de l’evolució de la situació i especialment de forma anticipada, seguint els mecanismes habituals dels plans de protecció civil.

Les situacions associades a malalties transmissibles emergents amb risc per a la salut pública plantegen, sovint, una elevada demanda dels serveis sanitaris i en algunes ocasions també impacten sobre les activitats econòmiques o socials.

Publicitat
Publicitat

La fase de prealerta del Pla, que no suposa l’activació (només s’activa en fase d’alerta o d’emergència), permetrà fer un seguiment preventiu de la situació a Catalunya amb una coordinació tècnica transversal dels diferents equips d’emergència i serveis potencialment afectats. El fet de posar en prealerta el pla no suposa que hagi augmentat el nivell d’alerta a Catalunya, sinó que es busca una millor coordinació entre els serveis públics que es puguin necessitar i especialment compartir els possibles escenaris de treball que aquests serveis hauran d’afrontar. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat continua reiterant un missatge de tranquil·litat i confiança en el sistema de salut de Catalunya i en els seus professionals, a la vegada que demana que la ciutadania només s’informi i segueixi les indicacions fetes a través dels canals oficials.

Què és el coronavirus?

El coronavirus SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina. A dia d’avui, el risc de contagi d’aquest coronavirus a Catalunya és baix, inferior al risc al de contagiar-se de la grip comuna o d’altres infeccions respiratòries pròpies de l’hivern.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya assenyala que el 80% dels casos de coronavirus són lleus i que aproximadament un 15% són greus i un 2%, crítics. A més, recomana a la població que, en cas de dubte, truqui al 061 Salut Respon i alhora recorda que no és necessari utilitzar la mascareta per fer front al coronavirus SARS-CoV-2 als espais públics si no és que ho ha indicat un professional sanitari.

La malaltia causada per aquest virus es diu COVID-19 i es transmet per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca. El període d’incubació és d’entre dos dies i un màxim de catorze.

Els símptomes són similars als de la grip comuna, com ara febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. Només en els casos més greus pot causar pneumònia i altres complicacions. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna malaltia cardíaca, pulmonar o problemes d’immunitat.

Per ara no hi ha cap tractament específic, però hi ha molts tractaments per controlar-ne els símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Mesures de prevenció

  • Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen:
  • Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
  • Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat espanyol, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

 

Si s’ha viatjat a una zona afectada

Si s’ha viatjat a una zona afectada i l’estat general és bo es pot fer vida normal en família o amb els amics i en l’àmbit educatiu. Tot i així, cal vigilar l’estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge i, si es presenten símptomes com malestar general, tos, febre o sensació de falta d’aire, cal quedar-se a casa i trucar al 061 Salut Respon. És important que s’informi sobre el viatge que s’ha fet i sobre els símptomes perquè així els professionals sanitaris podran valorar si cal quedar-se a casa amb aïllament domiciliari o no, i donaran les indicacions que cal seguir.

En canvi, si es tenen símptomes respiratoris al tornar del viatge cal quedar-se a casa i comunicar per telèfon (als serveis sanitaris o al 061) l’antecedent de l’estada a la zona afectada, des d’on valoraran com actuar i donaran les indicacions que cal seguir.

Més informació a canalsalut.gencat.cat/coronavirus