image_pdfimage_print

David Fernàndez. Impulsor de la patronal independentista Anem x Feina i vicepresident del Cercle Català de Negocis. També forma part del secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana i membre assessor acreditat per Acció en temes Indústria 4.0. Enginyer Informàtic amb més de 22 anys d’experiència aplicant tecnologies de la informació a diferents àmbits de fabricació i arreu del món.

Com es constitueix Anem x Feina?
La idea de crear Anem x Feina sorgeix en constatar que el món independentista està totalment orfe de representació empresarial en l’àmbit patronal. A més a més, les actuals patronals es guien per paràmetres de servei cada cop més allunyats de les necessitats reals dels empresaris i autònoms d’avui dia, i no responen a patrons d’acció moderns ni a valors d’actualitat. Si un nen de primària els expliqués què entenen ells per modernitat o respecte pel medi ambient, quedarien totalment astorats!

I amb quina finalitat?
La nostra proposta de valor cap als empresaris catalans s’estructura en dos àmbits clarament diferenciats, però, al mateix temps, indestriables, el nacional i l’empresarial.

En primer terme, ens posicionem de manera desacomplexadament favorable a la independència de Catalunya. Som plenament conscients que ens tocarà recordar una vegada i una altra que la independència de Catalunya no és una expressió buida de contingut. Ser independents significa poder gestionar des de Catalunya els imposts i recursos generats pels catalans, ja siguin treballadors, empresaris o gent en general. Fa pocs dies, la Generalitat va publicar un estudi referent al dèficit fiscal que va patir Catalunya els anys 2015 i 2016. Aquest estudi va determinar que Catalunya va tenir un dèficit fiscal de 16.800 milions d’euros, és a dir, un 8,2% del PIB. I això cada any, i sense tenir en compte que encara no s’havia fet el referèndum d’autodeterminació del 1r d’octubre del 2017! 33.600 milions d’euros només en dos anys … Aquestes quantitats, i de manera sistemàtica, són un autèntic espoli econòmic, financer i social per part de l’Estat espanyol. Però, què vol dir tot això? Doncs que aquests 16.800 anuals (!) no es poden destinar a beques menjador a Catalunya, ni a reduir taxes universitàries, ni a metges i infermeres millor pagades (ni a contractar-ne més), ni a tenir millors infraestructures viàries, ni una xarxa de rodalies adient a les necessitats del territori, ni a ajuts als emprenedors catalans, ni a la implementació a les empreses de tecnologies en l’àmbit de la indústria 4.0. I tot això són només unes pinzellades!

Publicitat

En segon terme, volem esdevenir l’entitat de representació empresarial (no som patrons amb copa i puro) més rellevant de Catalunya. També volem construir la patronal catalana del s.XXI, moderna, sostenible, transparent i responsable amb el territori, molt més enllà de Barcelona.

Posicionar-se a favor de la independència de Catalunya és treballar pels empresaris i autònoms catalans. Al mateix temps, posar en marxa iniciatives empresarials modernes és treballar per la independència de Catalunya.

Aquesta iniciativa en realitat es diu ‘Anem x Feina, Empresaris Catalans Independents‘, vaja, que el nom ho diu tot de nosaltres.

En què es distingeix del Cercle Català de Negocis (CCN)?
El Cercle Català de Negocis és un Think Tank que ha posat i posarà en mans del país arguments, estratègies i eines de tota mena que donin suport i afavoreixin la independència de Catalunya. El CCN es va fundar el 2008, abans de l’aparició de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol respecte l’Estatut de Catalunya, i molt abans que la pròpia existència de l’ANC. La seva tasca ha estat ingent, i en un futur serà encara més interessant pel país, però no té capacitat de representació empresarial per accedir a la negociació de convenis de cap mena. Anem x Feina sí que neix amb aquesta vocació.

Per què crear una nova patronal en lloc d’apostar per candidatures independentistes dins de Foment del Treball o Pimec?
La creació d’una nova patronal ha estat molt meditada. Des que va començar l’actual mandat de l’Assemblea, encara no fa dos anys, es va posar clarament sobre la taula la necessitat d’orientar les actuacions més importants a ocupar espais de poder en tots els àmbits, i resulta del tot evident que l’empresarial és un dels més rellevants. Vam optar per crear una nova entitat perquè vam entendre que ens permetia anar molt més enllà en el missatge a transmetre i en les activitats a realitzar. És cert que començar de zero ens impedeix assolir la capacitat de gran representació empresarial a curt termini, però també és cert que ens permet aparèixer amb un missatge inequívoc envers la independència de Catalunya, així com evitar haver de mantenir mega estructures d’equipaments, equips tècnics i prebendes heretades que, començant de nou, no tenim. Això ens permet, des del minut zero, destinar el 100% dels recursos aportats pels nostres associats en el seu propi benefici.

Per què decideixes participar d’aquesta patronal? Quines mancances o canvis pretens promoure des del teu àmbit empresarial?
És, sense cap mena de dubte, una autèntica eina de país, tant en l’àmbit polític com en l’àmbit empresarial. Només el fet que hi hagi una patronal que defensi sense embuts la independència de Catalunya és suficient perquè tingui el meu suport igualment inequívoc, i és el mateix que el món empresarial ja ens està demostrant amb fets. Soc una persona a qui tornen boig els nous projectes, sobretot si són projectes de país. Espero que Anem x Feina em representi en tots els àmbits. Sens dubte tinc la seguretat que quan parlin en públic seran “els meus”, no se’ls veurà amb imatge antiga, i donaran suport sense embuts a qualsevol iniciativa que atansi Catalunya a la independència efectiva.

En l’àmbit professional, fa més de vint anys que em dedico al món de la fabricació i les tecnologies aplicades al sector industrial. En els darrers anys he focalitzat la meva activitat a enriquir tota aquesta experiència amb propostes innovadores entorn de la Indústria 4.0. No tinc cap mena de dubte que Anem x Feina treballarà a fons aquesta quarta revolució industrial per aconseguir que les seves propostes siguin beneficioses pel món de la indústria catalana. A diferència de la indústria a la resta de l’Estat espanyol, l’empresariat català ha viscut i impulsat totes les revolucions industrials que s’han produït anteriorment, i aquesta vegada no pot ser diferent. Que això sigui un fet avui depèn en gran manera de la capacitat que tinguem d’assolir la independència. Només la independència ens garanteix no deixar passar el tren de la quarta revolució industrial i pujar-hi amb tota la força possible. Malauradament, i segons la meva experiència, Espanya diu que aposta per aquesta quarta revolució industrial, però les mesures que pren són de caire cosmètic i amb poc impacte real en l’economia productiva. Com us podeu imaginar, el marge de moviment que té la Generalitat de Catalunya per impulsar aquest tipus de polítiques és molt limitat en recursos, a causa de l’elevat dèficit fiscal que patim. Tot i això, m’agradaria fer valdre l’enorme esforç que està fent la Conselleria d’empresa a través d’Acció. Sort que els tenim a ells.

Espereu el mateix èxit que va tenir la candidatura d’en Canadell, Eines de País, a la cambra de comerç a Barcelona?
Són apostes clarament diferents. Les candidatures a les diferents cambres de comerç tenien una fita temporal concreta, una data, i l’acció estava basada en l’exercici democràtic dels empresaris catalans, és a dir, en unes eleccions. Anem x Feina és una aposta tremendament disruptiva en un sector amb un caire inequívocament d’establishment, altament reaccionari davant dels canvis, i molt bel·ligerant a cedir quotes de poder (no volen competidors, i ho sabem). Així mateix l’acció d’Anem x Feina s’ha de perllongar en el temps i es basa en l’acumulació progressiva de forces, de múscul, que ens permeti assolir els objectius marcats. Ens hem de fer grans per tal d’esdevenir un actor central dins el taulell de joc del món patronal, i això no té una data concreta, que és una diferència molt rellevant.

Quins paràmetres utilitzareu per mesurar l’èxit de la vostra iniciativa?
L’acceptació que tingui entre els empresaris i autònoms d’aquest país. Estem en el bon camí, i de quina manera! Anem x Feina ha vingut per quedar-se durant moooolt de temps. Això ja està fora de dubte.

Com preteneu fer-vos forts per tal de participar en el diàleg social?
Fent territori (hi estem molt acostumats), explicant-nos i, sobretot, mostrant amb fets que el que volem pels empresaris i autònoms d’aquest meravellós país anomenat Catalunya és possible, diguin el que diguin les actuals patronals majoritàries. A mitjans del mes de febrer farem la presentació formal d’Anem x Feina. Serà un acte molt diferent de qualsevol altra que hàgiu vist fins ara. Allà ens explicarem amb més detall i mostrarem projectes que agradaran els nostres associats i animaran a molta altra gent a formar part d’Anem x Feina. No us ho perdreu, oi?

Oi tant que vindrem!

Com pot ajudar una patronal forta a l’assoliment de la independència?
Imagineu que l’1-O, una veu forta i amb gran representació entre els empresaris i autònoms catalans hagués donat suport al Govern de la Generalitat i al poble de Catalunya, que el 5-O del 2017 hagués sortit al pas de l’estratègia de la por encetada pel Govern d’Espanya quan va afavorir la política de deslocalització d’empreses per decret, i que hagués defensat el dret dels consumidors a estar informats davant el proteccionisme dels oligopolis exercit per la gran patronal espanyola envers la iniciativa de consum Estratègic de l’Assemblea, entre molts altres. Si en aquells moments hagués existit un Anem x Feina fortament recolzat pel teixit empresarial català, les coses haurien anat d’una altra manera, sense cap mena de dubte.