image_pdfimage_print

La fita del 3 d’octubre de 2017 pesa com la que més. Haver ajornat fer efectiva la independència suposa un exercici d’exigència col·lectiva que l’Assemblea Nacional Catalana assumeix amb coratge, en tot el que li afecta. Si bé la principal mancança va venir de les institucions catalanes ( i els seus polítics), tal com es desprèn del full de ruta que es va aprovar, segons destaca la seva presidenta Elisenda Paluzié, també és veritat, com destaquen, que és possible fer més accions, des de la societat civil, per apuntalar bé la culminació del procés d’autodeterminació.

Entre aquestes accions destaca la necessitat d’articular una alternativa de la representació empresarial, per medi d’una nova patronal que assumeixi els interessos econòmics dins de la dinàmica de valors que han de fer possible un nou estat català a Europa en forma de república. Aquesta nova patronal té per nom “Anem per feina” (AxF).

Històricament, l’empresariat català ha viscut, en general, a remolc dels oligopolis sota directrius espanyoles, i a través d’ells han lligat a la societat catalana. Un motiu que va fer impulsar la campanya “eines de país”, com resumeix David Fernández de l’ANC, per un nou consum estratègic a l’abast de tots els ciutadans.

Publicitat
Publicitat

Un pas més ara, és poder gaudir d’una representació empresarial moderna i diferent al servei dels interessos catalans. Una patronal que sigui capaç de defensar els interessos de modernitat i sostenibilitat que inspiren majoritàriament als empresaris catalans.

AxF, Anem per Feina, sorgeix d’una iniciativa d’Eines de País, amb una base espontània de més de 500 empreses, a Sort, Manresa, Tortosa, Barcelona, la Bisbal, Lleida, Girona i Tarragona. Segons la seva portaveu, Sílvia Cubo, hi ha un estil català de fer empresa basat en la confiança i la paraula que convé que tingui veu pròpia i força davant les institucions i la societat en la qual estan inserides.

Properament, es farà una presentació pública de la nova associació empresarial, i també tindrà una implantació descentralitzada a nivell territorial: Terres de l’Ebre, Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Penedès, Comarques Centrals, Àrea de Barcelona i Comarques Gironines.

La pàgina web és anemxfeina.cat, i per medi d’ella és possible adherir-se a la iniciativa. Tot plegat, en un context on la patronal tradicional (Foment del Treball) va posar un plet a l’ANC per raons que encara estan pendents d’aclariment, davant els tribunals administratius (temes de lliure competència) i mercantils (per raons societàries) en relació amb la campanya de “consum estratègic”. Un fet que, òbviament, no pot deixar indiferent cap empresa catalana, sigui un autònom o un gran grup.

La nova patronal AxF assumeix íntegrament el repte d’assolir un 15% de la representació empresarial en els diferents sectors d’activitat i també amb un 15% de força laboral implicada per esdevenir una part interlocutora lliure i independent al servei dels interessos de Catalunya, com a responsabilitat social.

La crida a l’empresariat català, a anemxfeina.cat, és ja un fet: “Catalunya és important més enllà del negoci”.