Resultats als 18 consells de districte quan s'havien assignat 382 dels 452 seients
Resultats als 18 consells de districte quan s'havien assignat 382 dels 452 seients
image_pdfimage_print

Contundent cop d’efecte del bloc prodemocràcia a les eleccions locals de Hong Kong després de mig any de protestes continuades per reclamar que es desplegui un sistema totalment democràtic al territori autònom i que s’hi respectin els drets humans, vulnerats reiteradament els darrers mesos. La jornada electoral, que ha tingut un rècord històric de participació, ha arribat al 71,2%, ha suposat un canvi de 180 graus en les majories als òrgans de representació més propers al ciutadà.

El bloc prodemocràcia s’ha endut gairebé 9 de cada 10 regidors. Les diferents forces polítiques enquadrades en aquest bloc, que han arribat a acords en la majoria de districtes per presentar-hi un sol candidat unitari, poden haver triplicat el nombre de regidors que tenien. A més, amb molta probabilitat, controlaran amb majoria absoluta els 18 consells de districtes de la ciutat. Fins i tot, en almenys dos dels districtes passaran a controlar el 100% dels seients.

En canvi, el bloc proxinès, que històricament ostentava una àmplia majoria i que a més té el control del Parlament i de l’Executiu del país, rep un contundent correctiu i perd més del 80% dels regidors que tenia.

Publicitat

Queda el dubte de quin impacte tindrà aquest gran terratrèmol en el govern de Hong Kong, que s’ha vist totalment desacreditat per l’electorat, per la seva contundent repressió del moviment prodemocràcia i per no acceptar cap mena de concessió, més enllà de la retirada de la llei d’extradició que va ser la guspira que va generar l’activació de les persistents protestes.

També seran rellevants els comicis legislatius que tindran lloc el setembre de l’any que ve, els quals, si seguissin la mateixa tendència, podrien suposar la pèrdua del poder legislatiu al govern i obrir la porta a un canvi en la presidència, malgrat que és votada per elecció indirecta amb el vot de 1.000 representants de diversos sectors de la ciutat.