image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a qualificar de “revenja” la sentència de l’1-O, que, ha dit, “té l’objectiu de criminalitzar l’independentisme, amb la intenció que el poble de Catalunya abandoni no només la lluita democràtica, sinó fins i tot les expressions, l’ús de les paraules: no podem parlar del dret d’autodeterminació”. Tot i això, el cap del Govern ha assegurat que “ho tornarem a fer perquè un referèndum no és delicte”. I ha reblat: “mai defallirem en l’exercici del dret d’autodeterminació, com ho van fer els presidents Macià, Companys, Irla, Tarradellas, i els presidents que els van precedir”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions després d’encapçalar l’ofrena floral davant del monument i la tomba del que fou president de la Generalitat, Lluís Companys, amb motiu del 79è aniversari del seu afusellament a mans de la dictadura franquista. El Govern ha homenatjat Companys davant el monòlit que el recorda al Fossat de santa Eulàlia, lloc on el van afusellar, i després davant la tomba, al Fossar de la Pedrera.

El president ha recordat la figura del president Companys i de tots els immolats per la llibertat de Catalunya. Ha exigit un cop més al govern espanyol que “faci justícia pels crims del franquisme” i ha reclamat que es reconegui “el crim d’estat que l’estat espanyol va cometre contra Lluís Companys”.

Publicitat
Publicitat

El cap del Govern ha reiterat que Catalunya “viu una hora greu” i ha criticat que l’estat “utilitza la repressió com a diàleg, sentenciant dotze persones per haver exercit el seu compromís polític, provinent d’un mandat democràtic i haver permès que l’1-O milions de ciutadans poguessin expressar-se a través de les urnes”.

En paral·lel, el Govern engegarà una ofensiva internacional per donar a conèixer a l’exterior la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. El president Torra enviarà una carta als presidents i als primers ministres de la UE, del G-20 i l’EFTA, per denunciar la condemna per sedició i malversació als responsables polítics. També es farà entrega d’un dossier als mitjans de comunicació amb declaracions institucionals sobre la resposta a les sentències. El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, iniciarà avui mateix una gira europea i enviarà cartes als ministres d’Afers Exteriors per posar en coneixement les sentències i la posició del Govern.

Finalment, el Govern ha decidit restringir l’agenda als actes de rebuig a les sentències com a mínim fins a finalitzat el ple que se celebrarà aquest dijous. D’aquesta manera, queden anul·lades les agendes dels consellers que no siguin de rebuig a la sentència coneguda ahir.