image_pdfimage_print

Òmnium Cultural ha presentat aquest vespre el documental Nora Cortiñas. Converses sobre la desobediència civil. L’acte ha tingut lloc als cinemes Texas de Barcelona on, a banda de la projecció, també s’ha organitzat una taula rodona en la qual han participat el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, Gerardo Pisarello, fill d’una persona desapareguda durant la dictadura argentina, Merçona Puig Antich, germana de Salvador Puig Antich i Maria Badet, membre de Mulheres Brasileiras contra o Fascismo, a més de neta d’un republicà català represaliat pel franquisme i filla d’un brasiler empresonat per la dictadura del Brasil. Tots els ponents han descrit Nora Cortiñas i el moviment de les Madres de la Plaza de Mayo com un referent.

En el col·loqui posterior, Mauri ha dit que actes com aquest “ensenyen que no estem sols al món i que tenim la voluntat i la persistència”. “Som els hereus dels qui van lluitar per uns drets que no ens deixarem prendre”, ha afirmat. “Vam aprendre de la Nora Cortiñas que la causa dels drets és una causa universal. Arreu el món hi ha militants de la justícia. Aquestes són, també, les nostres lluites compartides”, ha conclòs el vicepresident d’Òmnium.

Pisarello ha explicat el cas del seu pare: “era advocat de presos polítics. El 1976 el van segrestar, torturar i assassinar per haver defensat els que lluitaven per un món més just”. Recordant la trajectòria familiar, Badet ha afirmat que ella lluita perquè no vol que els seus fills “siguin víctimes de la repressió que van patir els meus pares a Brasil”. El testimoni de la germana de Salvador Puig Antich ha servit per recordar la lluita dels represaliats pel franquisme als tribunals argentins davant la poca viabilitat dels processos de denúncia a l’Estat espanyol.

Publicitat
Publicitat

Cuixart i la solidaritat universal

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha escrit una carta per a l’ocasió en la qual ha recordat el dia que va conèixer Cortiñas, una jornada que ha descrit com “de les més emocionants des que soc a la presó”. “La desaparició d’un fill és de ben segur una de les circumstàncies més adverses que qualsevol pare i mare pot patir. Però és en aquesta situació i rere aquella aparent fragilitat que l’exemple de la perseverança de les “Madres y abuelas de la plaza de Mayo” pren el més alt dels sentits. La voluntat de lluitar pels drets humans i la democràcia uneix famílies arreu del planeta. El valor de la fraternitat enforteix la consciència col·lectiva de pobles i nacions. Alçant el puny contra el crim de crims estrenyem la solidaritat universal”, ha escrit Cuixart.

Cinc dies a Catalunya 

Nora Cortiñas. Converses sobre la desobediència civil és una producció d’Òmnium Cultural. El documental proposa rellegir la lluita incansable de les Madres de la Plaza de Mayo, un referent en la desobediència civil. El fil conductor és la visita que Nora Cortiñas va fer a Catalunya el juliol passat. Cortiñas va ser l’encarregada de clausurar les Jornades sobre Desobediència Civil organitzades per Òmnium Cultural.

Els 25 minuts d’audiovisual són un tast de les diferents activitats i trobades on va participar Nora Cortiñas durant l’estada a Barcelona: trobades amb la comunitat argentina de Barcelona, amb entitats catalanes de defensa dels drets humans, amb els familiars dels presos polítics i exiliats catalans … També recull l’encontre amb Marcel Mauri i la visita a la presó al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, acompanyada de la seva parella, Txell Bonet, així com una trobada amb la família Cuixart. En tots aquests moments veiem un intercanvi d’experiències de les lluites d’aquí i d’allà, un reconeixement mutu i una alenada d’ànim i de solidaritat compartida. El documental converteix l’espectador en còmplice de les converses més personals de la protagonista i també descobreix que el ferm compromís de Cortiñas no està renyit en absolut amb l’humor i la tendresa.