image_pdfimage_print

A mesura que anava avançant la tarda, els carrers de Barcelona es van anar omplint del color turquesa característic de la samarreta d’enguany. Malgrat ser la Diada més difícil, la ciutadania ha tornat a sortir al carrer massivament.

L’acte central, presentat per l’actor David Bagés, va comptar amb una àmplia representació de la societat civil. Ada Parellada, Isona Passola, Francesc Ribera “Titot”, Carme Sansa, Lluís Llach, Jordi Domingo, Meritxell Gené, Jaume Comas … són alguns dels noms que van participar a l’acte i van voler mostrar com, des de la diversitat ideològica, s’ha de treballar per un objectiu comú: la independència.

“No farem marxa enrere”
La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, va confessar que només amb mobilitzacions no es podrà fer la independència, però si s’hi arriba serà també gràcies a elles. De fet, va demanar de fer valdre les victòries, d’aprendre de les fortaleses, perquè la força hi és, va dir, i va demanar acabar plegats allò que vam començar junts, perquè la llibertat no vindrà regalada per ningú. “S’ha de conquerir”, i va afegir: “No farem marxa enrere”·

Publicitat
Publicitat

Paluzie també es va referir a la propera sentència del Tribunal Suprem, que pretén, segons ella, “aixafar” el moviment independentista. Per això va demanar aguantar aquest cop dempeus i no agenollats, ja que així no només s’aguantarà millor, sinó que fins i tot es podrà tornar el cop.

Per a la presidenta de l’Assemblea, els motius que van portar la societat a demanar la independència segueixen intactes; de fet, és més necessària que mai i depèn de la ciutadania. Per això va posar l’exemple de les consultes d’Arenys de Munt d’ara fa deu anys, i va enviar un missatge a aquells que diuen que no hi ha correlació de forces per fer la independència o que reneguen de la via unilateral: fer com es va fer a Arenys de Munt, demostrar que la ciutadania pot canviar la correlació de forces, perquè l’Estat espanyol “té peus de fang” i ocupant espais de poder se’l pot fer caure, en clara referència a les Cambres de Comerç.

Òmnium i l’AMI, presents a l’acte
Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, es va referir també a la sentència del Suprem, que es dictarà pròximament, per fer un advertiment: si amb aquesta sentència busquen castigar els responsables del referèndum, hauran de trucar a la porta de més de dos milions de persones que van desobeir col·lectivament. “La seva repressió només serveix per enfortir la nostra convicció”, va afegir, i va enviar un missatge a Pedro Sánchez: li queden dos mesos per alliberar els presos polítics i no incomplir els dictàmens de l’ONU i la legalitat internacional.

Josep Maria Cervera, president de l’AMI, va recordar que aquesta és la segona Diada “excepcional” marcada per un context de repressió, i va posar d’evidència que aquesta repressió s’exerceix per haver plantat cara a l’Estat i haver volgut decidir democràticament el futur del país.

Jornada d’apoderament ciutadà
Durant el matí de la Diada, la ciutadania va poder participar en l’Espai Eines de País, una de les novetats de la Diada d’enguany de l’Assemblea, amb l’objectiu d’adquirir coneixements sobre la lluita no-violenta a través d’eines i interactius diversos i de cinefòrums. A més, al voltant de la plaça del Pla de Palau, lloc on es va ubicar l’espai, s’hi van instal·lar també estands relacionats amb les accions de la lluita no-violenta i altres, com el del Consell per la República catalana. La voluntat, donar a conèixer com d’important és apoderar-se com a ciutadania a través d’interactius, com els de Consum Estratègic, sindicats, col·legis professionals, cambres de comerç i l’Assemblea.