image_pdfimage_print

La Generalitat ha elaborat un nou mapa amb dades delinqüencials de Catalunya. El director general de la Policia, Andreu Joan Martínez; el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó, i el cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació, Josep Codina, han presentat aquesta eina que mostra de manera gràfica i interactiva les dades de la delinqüència a Catalunya en el període 2011 a 2019 (primer trimestre).

L’eina permet seleccionar el tipus de fet d’un determinat títol del codi penal que es vol visualitzar en el mapa (en 2 i 3D). Aquesta informació també es mostra en format gràfic per mesos. Més enllà, es pot seleccionar l’any i la paleta de colors amb la qual volem mostrar la corresponent informació i mostrar la posició de les comissaries.

El comissari Josep Codina, ha destacat que l’objectiu d’aquesta eina és arribar a donar dades concretes de municipis importants de Catalunya, demogràficament parlant. També ha admès la possibilitat d’incloure en el futur altres dades com aquelles relatives al sexe o als fets resolts.

Publicitat
Publicitat

El director de l’ICGC ha remarcat que actualment, “anem cap a una demanda creixent de cartografia temàtica que es posa disposició dels ciutadans a partir de visors interactius. Aquests visors posen a l’abast aquesta geoinformació perquè els usuaris la puguin treballar i interpretar”.

Aquest visor se suma al que facilita la localització de les comissaries de Mossos d’Esquadra a tot el territori, disponible des de 2016.

Des de l’any 2011 els Mossos d’Esquadra faciliten l’accés lliure a les dades delinqüencials amb l’objectiu de ser més transparents i propers a les persones a qui serveix. D’aquesta manera dona acompliment a la llei de transparència i accés a la informació pública que exhorta a les administracions a obrir les dades per facilitar la seva reutilització i generar coneixement i valor afegit.

L’ICGC aporta la seva expertesa en el tractament i visualització de dades geogràfiques. Concretament, l’Institut ha desenvolupat l’eina, ha fet el tractament de la informació que s’hi representa i l’ha adequat als requeriments de l’aplicació. Així, ha creat la representació geogràfica perquè es pugui visualitzar i consultar de manera interactiva en el mapa.

Totes les dades ja es poden consultar en els següents enllaços.

Mapa delinqüencial de Catalunya
Dades obertes de Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra