image_pdfimage_print

El Departament de Cultura estrena un nou canal de Twitter en aranès, l’occità de l’Aran, amb el perfil @occitan_aranes, que entra avui en funcionament. El perfil, gestionat per la Direcció General de Política Lingüística, difondrà especialment les notícies d’interès per a la comunitat aranesa, i l’occitana en general: efemèrides, recursos lingüístics, subvencions, premis, etcètera. Enguany, en el perfil d’@occitan_aranes tindrà especial ressò la informació sobre la commemoració del desè aniversari de la mort de Robèrt Lafont: activitats culturals, acadèmiques i de divulgació que es realitzen per fer conèixer la vida i l’obra d’aquest escriptor, lingüista, historiador, activista i polític, figura cabdal de l’occitanisme del segle XX.

L’obertura d’aquest nou canal de comunicació a Twitter s’emmarca en l’Acord del Govern de la Generalitat pres per reforçar l’ús de l’aranès en els webs institucionals, com a opció lingüística visible i accessible, i per publicar-hi els continguts dels canals d’informació i comunicació en les diferents xarxes socials pròpies. Paral·lelament, la pàgina d’occità del web de Llengua Catalana continua oferint com fins ara les notícies relacionades amb l’aranès.

L’occità és llengua oficial a Catalunya segons l’Estatut de 2006, una oficialitat regulada a la Llei 35/2010, d’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran. Entre les funcions de la Direcció General de Política Lingüística hi ha el foment de l’ús, la difusió i el coneixement de la llengua occitana, denominada aranès a l’Aran, i promoure les relacions exteriors amb els territoris del domini lingüístic occità en l’àmbit de la llengua i dels productes culturals que s’hi expressen, en col·laboració amb el Consell General d’Aran. Així mateix dona suport a l’Institut d’Estudis Aranes i i hi coopera, com a autoritat lingüística de l’aranès a Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Aquest compte se suma als perfils de Twitter que gestiona la Direcció General de Política Lingüística i als dels organismes adscrits, Consorci per a la Normalització Lingüística i TERMCAT, Centre de Terminologia. Destaquen pel nombre de seguidors el compte de @llenguacatalana (amb més de 30.000 seguidors) i el de l’@optimotcat (gairebé amb 32.000). Amb els perfils de @cat_cine, @vxlcat, @termcat i @cpnlcat sumen més de 100.000 seguidors a les xarxes socials.