image_pdfimage_print

Milers de catalans es van desplaçar a Estrasburg per exigir a l’Estat espanyol que compleixi la resolució del Grup de treball de detencions arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU i per reclamar al Parlament europeu que no permeti l’exclusió dels tres eurodiputats, malgrat el revés de la justícia europea.

Tres vols xàrters i 80 autocars organitzats per les assemblees territorials de l’Assemblea, més altres vies particulars, es van desplaçar ahir a Estrasburg en una altra demostració del moviment independentista.

Malgrat la negativa del Tribunal de Justícia de la UE, que ahir va desestimar el recurs del president Puigdemont i de Toni Comín que demanava mesures cautelars per poder prendre possessió com a eurodiputats, la ciutadania ha reaccionat encara amb més convicció, i han tenyit els carrers de la ciutat francesa d’estelades i imatges dels tres eurodiputats.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

L’acte, conduit per l’actor Sergi Mateu, ha comptat amb la presència de representants d’entitats com l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència i també amb una variada i àmplia representació d’eurodiputats de diversos grups i països, com Ramon Tremosa, Ana Miranda, Helmut Scholz, Tatjana Ždanoka, Diana Riba, Yannick Jadot, Izaskun Bilbao, Jordi Solé, Nikolaj Villumsen, Matt Carthy, Marisa Matias, Gerard Onesta, Geert Bourgeois, Jean-Félix Acquaviva, Ivo Vajgl, entre d’altres.

Des de l’escenari, han mostrat la solidaritat amb la causa catalana i han denunciat la vulneració de drets que suposa el fet que Puigdemont, Junqueras i Comín no hagin pogut ser a Estrasburg avui, i han clamat perquè Europa reaccioni i garanteixi els drets dels tres eurodiputats i dels electors als quals representen, que sumen més de 2 milions de ciutadans.

Davant del risc que suposava que Puigdemont i Comín trepitgessin territori francès i que poguessin ser extradits mitjançant una senzilla mesura administrativa, cap dels dos s’ha desplaçat fins la ciutat francesa, però si que han estat presents a través d’un vídeo. El president Puigdemont ha posat en valor els 20 mesos de l’exili, que han servit per internacionalitzar la causa catalana, una prova de “l’èxit” d’aquesta estratègia, ja que obliga a les institucions europees a prendre partit.

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha advertit que aquesta lluita, la dels catalans, és una lluita difícil, perquè es fa davant d’un Estat, l’espanyol, que té com a objectiu precisament impedir-la, encara que calgui vulnerar drets fonamentals. Per això, ha apel·lat als valors fundacionals europeus, que apel·len al diàleg per resoldre els conflictes i al respecte dels drets fonamentals. Paluzie ha recordat que la vulneració dels drets als tres eurodiputats no és pas la primera: ja va passar el 21 de desembre, i també a les eleccions a les Corts generals espanyoles, i ha emfatitzat que l’Estat pretén reprimir i convertir en delicte programes electorals legítims que aposten per la independència.

La presidenta de l’Assemblea ha explicat que aquesta lluita es durà a terme també als tribunals europeus i internacionals, amb victòries i derrotes, però ha deixat clar que la veritable batalla s’ha de guanyar a Catalunya, amb “persistència, unitat i sense reculades”. “La independència ens la guanyarem nosaltres, no ens la regalarà ningú”, ha dit. “La historia es nostra i la fan els pobles”, ha conclòs.

Membres del Consell executiu del Consell per la República han llegit un manifest en què s’ha reclamat la llibertat dels presos polítics, s’ha apel·lat a defensar els drets dels eurodiputats que els votants han escollit i s’ha recordat la resolució que el Grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU va fer públic fa unes setmanes, en què es desmuntaven les acusacions de rebel·lió i sedició i s’apuntava que l’únic que s’havia fet era exercir de drets fonamentals

El president de la Generalitat, Quim Torra, també a través d’un vídeo, ha enviat un missatge al president de l’eurocambra, Antonio Tajani: tres eurodiputats van ser votats pel poble de Catalunya, i cal respectar-ne la voluntat. I és que per Torra, tots tres eurodiputats tenen el dret a representar el poble de Catalunya, “sinó, una part important de Catalunya no serà representada”. Per això, ha demanat a Europa que faci d’Europa; és a dir, que defensi els drets i les llibertats, i que es respecti la democràcia.