image_pdfimage_print

La sortida de la Unió Europea per part del Regne Unit està estancada. Els partits polítics que defensen un referèndum perden la unitat d’acció, mentre que els Conservadors s’enfonsen davant el partit de Farage.

El referèndum del Brexit va determinar una nova etapa en la política del Regne Unit, que està i estarà marcada per tensions entre nova i vella política. A més, l’auge de partits com els Verds o els Liberal Demòcrates pot fer caure l’esquerra i la dreta tradicionals, respectivament. Els partidaris del Remain i els del Leave es troben en mig d’una baralla pels vots en unes europees decisives.

La divisió dels laboristes

L’esquerra tradicional britànica està encasellada. Des que Jeremy Corbyn, assot del govern pro-brexit de Theresa May, va donar suport a la idea d’un segon referèndum, els laboristes estan en caiguda lliure.

Publicitat

Això ha afavorit els Verds i els partits independentistes, que troben que el votant de les nacions de la Gran Bretanya està perdut i no es veu representat per la vella política. Els Verds es veuen enfortits en les enquestes i els independentistes es reforcen amb la petició de referèndum: escocesos i gal·lesos van sortir al carrer en massa a demanar un referèndum d’autodeterminació que, en el cas escocès, pot ser l’últim.

Això no obstant, el votant laborista del Remain està començant a trobar-se còmode entre els Liberal Demòcrates, tal com han deixat clar les eleccions locals del 2 de maig. Aquesta és una de les causes principals de l’increment de vot per part de partits que, fins ara, només eren la muleta dels vells partits.

Els Conservadors, una crisi sense fi

Després d’haver recuperat el govern amb May com a màxima representant, els Conservadors han patit una davallada força greu. Aquesta caiguda s’ha vist agreujada per l’existència de partits que poden donar resposta a la sobtada crisi institucional del govern.

Molts membres del partit Tory estan marxant en massa al Brexit Party, partit creat i liderat per l’antic líder de l’UKIP: Nigel Farage. Un partit enterament dedicat a la sortida de la Unió Europea. Farage el va fundar amb l’objectiu d’allunyar de l’extrema dreta el moviment, a la qual estava lligat l’UKIP.

Els votants Tories favorables al Remain, és a dir, a quedar-se a la Unió Europea, estan anant a votar el partit Liberal Demòcrata. El tercer partit per excel·lència al Regne Unit està en un apogeu que pot provocar el trencament del bipartidisme per primer cop en molt de temps.