Leo Martínez
Leo Martínez
image_pdfimage_print

Leo Martínez, candidat per Mútuacat a la candidatura Cambres: Eines de País, vocalia de Mediació Financera impulsada per l’ANC i el CCN.

A finals de febrer de 2019 es presenta la campanya liderada per l’ANC “Tu votes, tu comptes, les cambres: eines de país”. Què es pot fer des de les cambres per al país?
Les Cambres de Comerç són unes institucions públiques constituïdes a ciutats que defensen els interessos generals del comerç, indústria i/o navegació i donen serveis d’assessorament jurídic, econòmic i tècnic, i altres serveis com documentació i formació. Totes les empreses, cooperatives i autònoms, des de l’aplicació del Reial decret 13/2010, són inscrits automàticament com a socis al cap de dos anys d’operar en el territori, de forma gratuïta i sense cap cost addicional. Els socis a efectes pràctics poden utilitzar les cambres per rebre formació, aconseguir certificats necessaris per a la comercialització dels productes i serveis, resoldre conflictes empresarials de forma ràpida i econòmica amb el seu arbitratge …, però el més important és la influència sobre els polítics quan desenvolupen la seva funció de legisladors.

Entitats com el Cercle Català de Negocis, Sobirania i Justícia i la Fundació Catalunya Estat. Per què ara, i no en prèvies eleccions?
Les organitzacions que esmentes formen part de la societat civil catalana i componen una base social activa que treballa amb l’objectiu d’aconseguir transformar Catalunya en un país diferent de l’actual. Al conèixer la candidatura “Les Cambres: Eines de País”, engegada per 40 empresaris que tenen el desig de trencar la submissió de les cambres als interessos d’oligopolis i empreses amb seus no catalanes, no van dubtar dels avantatges que aconseguiran els empresaris, la societat i el país.

Les darreres eleccions a la cambra de Barcelona es van realitzar el 2010 i l’actual president ho és des de 2002, per tant la transformació de la societat catalana dels darrers anys, i molt especialment des del referèndum de l’octubre de 2017, no està reflectida en el Consell Executiu, que segueix treballant per als interessos de grans empreses globalitzades i amb seus fora de Catalunya, que descapitalitzen el nostre país i destrueixen l’emprenedoria local a les ciutats.

Publicitat

Quin és el perfil d’empresari que compon la llista per la Cambra de Comerç a Barcelona? Com s’ha configurat aquesta llista?
El perfil de les empreses és un reflex del teixit empresarial català: 93% de microempreses (menys de 10 treballadors) i autònoms, 6% de mitjanes i grans (d’11 a 250 treballadors) i un 1% de grans (més de 250 treballadors). El pots consultar al web de “Tu votes, tu comptes”.

Les empreses que actualment influeixen en la cambra de Barcelona són grans empreses i multinacionals, moltes de les quals amb seu fora de Catalunya com, entre altres: Abertis, Banc Sabadell, Banco Mediolanum, Caixabank, Criteria Caixa, Deloitte, Indra Sistemas, Pricewaterhousecoopers, Naturgy Energy, FCC Construcción, Areas, Saba Aparcaments, Telefonica, Promotora Kasde, Nissan, Seat, Damm, Aguas de Barcelona, El Corte Inglés…, ja pots entendre que no defensen els interessos de les microempreses, pimes, cooperatives i autònoms.

Es fa llista en les altres cambres de comerç del Principat?
La candidatura “Tu votes, tu comptes” es presenta a quatre de les tretze cambres catalanes: Barcelona, Manresa, Sabadell i Terrassa.

La participació en les votacions a les Cambres de Comerç és molt baixa, enguany es permetrà el vot telemàtic. Creieu que això us pot afavorir?
L’actual president, Miquel Valls, ho és amb menys de 1.000 vots. Les darreres eleccions van ser el 2010 i només hi va participar un 1,5% dels vots sobre un cens de més de 400.000 empreses i d’aquest percentatge es va declarar il·legal el 80% dels vots arran d’una denúncia que va fer el Cercle Català de Negocis, ja que es va demostrar que només tres advocats havien dipositat la majoria dels vots per correu postal. El Ministerio de Industria va publicar aquest febrer de 2018 al BOE l’ordre ministerial que regula el vot electrònic en els processos electorals de totes les cambres espanyoles.

Aquesta nova modalitat facilita a tots els empresaris, cooperatives i autònoms poder votar des de qualsevol lloc mitjançant una connexió a Internet, amb la qual cosa pensem que es democratitzen realment aquestes eleccions. La poca promoció que feien les cambres de les eleccions i el fet d’haver de desplaçar-se un dia laboral a les seus de les cambres per dipositar el vot presencialment convertia el que es definia com un procés democràtic en unes eleccions adjudicades a dit pels poderosos.

La nostra candidatura forma part de la mobilització ciutadana que surt al carrer per exigir canvis als governants, i creiem que els empresaris que tenen el desig d’un canvi en les polítiques empresarials que els beneficiï davant les multinacionals que els ofeguen, no deixaran de participar en aquesta oportunitat democràtica de votar en clau de país la nostra candidatura.

El dissabte passat es va iniciar la campanya electoral prèvia a les eleccions. Quins són els principals eixos de la vostra candidatura?
El nostre programa té quatre eixos: El primer, compromís de país, amb lideratge econòmic i sense submissió als interessos d’oligopolis i empreses amb seus no catalanes.

El segon és compromís de representació, en què els interessos de totes les empreses que conformen el teixit empresarial de Catalunya siguin representades: microempreses, PIME, grans empreses, autònoms i cooperatives.

El tercer eix és de compromís de bon govern, un nou model de cambres: més democràtiques, partint de la participació, la transparència, la innovació i la igualtat.

I el darrer, però no menys important, el compromís de transformació, fomentar el talent, el cooperativisme i les polítiques d’ocupació i emprenedoria, en el marc d’una economia sostenible i amb valors. Per aprofundir en cada un d’ells podeu visitar el web i llegir el programa.

Qui pot votar en aquestes eleccions i com ho pot fer?
Tots els empresaris, socis d’una cooperativa o autònoms poden votar, i per confirmar que estiguin al cens de la cambra de Barcelona poden indicar el DNI o NIF al següent web. A més així sabran en quin grup i categoria han de votar.

Presencialment es podrà votar el dia 8 de maig, de les 10.00 a les 18.00 hores, a les seus de les cambres de comerç i a totes les seves delegacions comarcals. Per votar caldrà portar els poders si es tracta d’una empresa i només el DNI si s’és autònom.

Telemàticament es podrà votar des de dijous 2 de maig de 2019, a les 9.00 h fins al dimarts 7 de maig, a les 9.00 h. Per votar caldrà disposar de certificat digital.

Per rebre més informació sobre les opcions de vot, es poden deixar les dades a “Tu votes, tu comptes” o se’ns pot seguir a @EinesdePais

La participació en aquests comicis és imprescindible per tal que els plenaris de les cambres tinguin la representativitat més gran possible, i es garanteixin així unes cambres compromeses amb l’empresariat, amb l’activitat econòmica i el creixement del país.