Foto cedida per CCRL - Colectivo Ciudadanos Reino de León
Foto cedida per CCRL - Colectivo Ciudadanos Reino de León
image_pdfimage_print

Aquest diumenge diferents agrupacions culturals, organitzacions polítiques i altres associacions de caràcter social s’han manifestat a Madrid. Desenes de milers de persones han omplert els carrers de la capital castellana amb un crit unànime: contra la despoblació de les viles rurals.

La España Vaciada ha sortit al carrer de la mà de gairebé cent associacions. Apel·lant a la revolta, els pobles s’han buidat per denunciar la despoblació patida any rere any. El motiu principal ha estat la centralització. Ha tornat a sortir de nou el debat del centre-perifèria en què les zones rurals veuen com la seva població decreix mentre s’incrementa la de les grans ciutats.

Suport per part de diferents organitzacions polítiques

És cert que aquesta protesta té un contingut polític i, per tant, ideològic. Això no obstant, moltes organitzacions polítiques s’han volgut sumar sense aparèixer al cartell. Entre les quals hi havia partits polítics, organitzacions juvenils i altres àmbits i moviments ideològics.
S’hi han vist partits d’àmbit estatal però també hi ha hagut representació per part de partits regionalistes i independentistes de diferents parts de l’Estat espanyol.
És el cas del partit Extremeños, denunciant com els pobles d’Extremadura, sobretot de Càceres, s’han anat buidant durant les últimes dècades. El partit regionalista extremeny ha aprofitat per denunciar altres situacions com la manca d’infraestructures i mobilització per part de l’Estat per a satisfer les demandes del poble extremeny: trens dignes, carreteres ben asfaltades i millores en l’agricultura.

Publicitat

També hi ha assistit Izquierda Castellana. El partit castellanista i anticapitalista ha anat acompanyat d’associacions com ¡Soria YA! que denuncia la despoblació de la província castellana, així com de tot el territori rural que ocupa Castella. Han anat de la mà amb l’associació juvenil independentista YESCA.

Per part dels aragonesos, la Chunta Aragonesista ha denunciat, juntament amb les seves joventuts Choventut Aragonesista, com el Baix Aragó ha anat perdent població a causa de l’emigració de joves que han de marxar fora, i deixen en mans de la gent gran pobles que van pel camí de desaparèixer. També ha anat el partit polític anticapitalista Puyalón de Cuchas i l’associació juvenil PURNA.

La cultura, amiga de les reclamacions socials

En tots els moviments socials, en tots els àmbits en què la gent s’ha organitzat i mobilitzat per reclamar els seus drets, les associacions culturals hi han estat al costat. Aquest cas no ha estat una excepció.

Des de col·lectius com el Colectivo Ciudadanos Reino de León, NÓS TERRA MAIRE o la Asociación Cultural de Pendones del Reino de León per part de les entitats del País Lleonès; fins a OSEC Estremaúra de la Comunitat Autònoma d’Extremadura.

Organitzats contra interessos centralistes

Els càntics contra el centralisme de l’Estat espanyol no són una cosa nova. Això no obstant, la gent de les espanyes va despertant i va veient que el model espanyol, centralitzat, no durà res de bo als pobles. Ni atorgarà drets, ni donarà suport a moviments culturals aliens a l’espanyol.
En el debat centre-perifèria, les grans ciutats s’enduen el que els pobles més necessiten. L’oblit de les zones rurals i la massificació en les grans ciutats fa patent la necessitat de descentralitzar. L’emigració de joves, el càstig a aquells que intenten repoblar zones oblidades, la repressió a moviments per millorar infraestructures (o crear-ne de noves) i les poblacions formades per gent gran són motius més que suficients per cridar en contra de la buidor.

Els pobles s’organitzen i s’ha vist que si ho fan, poden aconseguir el que es proposin.