image_pdfimage_print

L’economista David Ros, pertanyent al ben informat grup Col·lectiu Maspons i Anglasell, ha presentat un detallat informe on queda en evidència un frau tècnicament encobert pel que fa al vot per correu i al vot exterior. Una lleugera intervenció en sengles fonts de vot significa, si es fa metòdicament per a obtenir un determinat resultat, un canvi substancial en els resultats definitius.

Per aquest estudiós, que no ha estalviat hores de treball per obtenir les seves conclusions, “a les eleccions del 21-D hi ha informació que evidencia que hi hagut frau en el vot presencial i per correu i nombroses dificultats de tot tipus en el vot exterior; un sistema que impedeix l’exercici segur del dret a vot”.
Una de les conclusions més rellevants és que “la majoria social de l’independentisme, corregint els resultats amb el frau electoral, i redistribuint el vot de les candidatures no alineades, situa l’independentisme al voltant del 60 %”, tot desmentint un determinat discurs dominant, sigui en files catalanes o també espanyoles, segons el qual la situació nacional catalana no pot evolucionar per manca de suport social i de majoria democràtica.

La xifra del 60% de suports a la independència de Catalunya, si més no pel dret a decidir a fi de constituir un nou estat en forma de república, s’ha consolidat i es manté inalterada ja des del 2010, quan el desenvolupament de les consultes populars sobre el futur polític d’aquest país donava igualment aquesta projecció. Des d’aleshores, els mecanismes de desconnexió mental, psicològica, social , econòmica i cultural s’han accentuat a l’espera d’una proposta política per fer efectiu el resultat del referèndum d’autodeterminació del 1r d’octubre de 2017.

Publicitat
Publicitat

Desmantellar aquest sistema opac de frau, segons exposa David Ros, no és l’objecte d’aquest estudi, tot i que apunta que existeixen sistemes segurs per garantir la integritat del sistema democràtic. El tema més rellevant de tot plegat passa per constatar que amb molt poca incidència fraudulenta s’obtenen resultats molt diferents, amb una gran transcendència política.

Quan la sofisticació dels sistemes de frau són al nivell que exposa l’informe és molt difícil reunir proves concloents per a impugnar les conclusions de la Junta Electoral. El vot per correu i vot exterior permeten l’establiment d’una manipulació paral·lela que només els protagonistes poden revelar. En aquest sentit, seria esperar molt i contra tot pronòstic, que la integritat moral d’aquests agents permetés la difusió pública d’aquestes pràctiques.

Aquest informe està disponible per a la seva consulta a la darrera publicació de la Revista de Catalunya.