image_pdfimage_print

El mateix socialisme que va fer la llei d’amnistia del franquisme criminal, sense cap judici, ara intentava resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya de la mateixa manera, al marge de la societat i de la democràcia. Un horitzó de dos anys, fins al 2020, amb uns nous pressupostos generals de l’estat, podien permetre al gabinet socialista de Pedro Sánchez consolidar una posició com la descrita.

El #NOATOT, com moviment ciutadà transversal i capil·lar, ha obligat a ERC i PDeCAT a renunciar a la seva idea d’una negociació per fer possible “un pacte d’estat” (document de 21 punts de partida del govern de la Generalitat de Catalunya, en el qual el dret a l’autodeterminació només s’inclou com a element de discussió). Precisament, aquesta expectativa d’èxit de mobilització catalanista és la que va precipitar, com han reconegut obertament membres de l’executiva del PP de Balears, a convocar la manifestació del passat 10 de febrer a la Pl. Colón de Madrid, conjuntament PP, C’s i VOX per reclamar l’avançament d’eleccions espanyoles com a manera de no perdre la iniciativa política davant dels seus votants.

El #NOATOT és, bàsicament, la base electoral d’ERC i PDeCAT, un fet que ha descol·locat els seus diputats a Espanya, que a contracor i sense cap alegria han votat en contra dels pressupostos espanyols i obert la porta a una nova convocatòria d’eleccions espanyoles. Ells creien que podien tornar a enredar la població catalana, majoritàriament independentista.

Publicitat
Publicitat

Ivan Redondo, el cap de gabinet de Pedro Sánchez així ho ha manifestat, sense cap intimidació: “en política guanya el darrer en equivocar-se”, i per això van intentar convèncer els principals partits catalans de la necessitat d’aparcar la independència. De fet, quasi ho aconsegueixen, si no fos perquè des del Govern català, de resultes del #NOATOT, insisteixen en una negociació impossible sobre l’autodeterminació catalana. Aquest assessor, amb molts punts de confluència amb el PP, ha intentat desesperadament portar la seva experiència basca en la captura de la representació popular a l’escena catalana, tot disfressant la proposta enganyosa de negociació en un fracàs calculat per poder anar a les eleccions espanyoles.

Amb el #NOATOT la governabilitat d’Espanya ja no passarà, com es temia, per un acord entre PSOE i C’s, ja que com deia la ben informada ministra socialista, María Jesús Montero, “la ultradreta té un lloc a Espanya” i de retruc, per tant, els motius per fer la independència encara quedaran més justificats.