image_pdfimage_print

Cap a la independència. Amb aquestes paraules, l’Assemblea va presentar ahir el camí de l’entitat per afrontar els pròxims mesos. L’eslògan ja deixa entendre clarament l’objectiu de l’entitat: centrar els esforços per assolir allò que va fer crear l’ANC: la independència de Catalunya. Els actors Jaume Comas i Clara del Ruste van conduir l’acte, que va aplegar a molts dels secretaris nacionals de l’entitat, i també representants d’associacions civils i de forces polítiques.

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, es va mostrar molt crítica amb la situació actual. Va admetre que hi ha frustració, perquè la majoria independentista és “inefectiva”. Va admetre que hi ha converses amb els partits, però les posicions són “distants”, perquè fan lectures diferents del mandat de l’1-O i el camí a emprendre també és diferent. Per això és tan difícil la unitat. Unitat que, tanmateix, pot significar renúncies. Per això, l’ANC seguirà a la taula de negociació, per evitar “passes enrere”.

Paluzie es va mostrar també molt contrariada amb les noves propostes de referèndum formulades per partits independentistes aquests darrers dies, totes amb tres opcions. “Els referèndums són binaris, aquí i arreu”, ha dit. I ha demanat que, si s’ha de negociar, que sigui “amb moral de victòria”. “Hem guanyat moltes vegades, no malbarateu les victòries”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El Govern s’ha de posar les piles
La presidenta de l’Assemblea també es va referir a les mobilitzacions i accions d’altres agents socials i cívics de l’independentisme, com els CDR, i va demanar no criminalitzar-los ni demanar a ningú que es tregui una caputxa quan es pot aplicar la llei antiterrorista per haver participat, a falta de provar-ho judicialment en el cas de Tamara Carrasco o Adrià Carrasco, a un blocatge de vies.

Paluzie no va defugir l’autocrítica. Va admetre que cal millorar, treballar d’altres maneres, i trobar la via pròpia de mobilització, amb objectius clars. Però al mateix temps va demanar al Govern que es posi les piles perquè, si no compleix, l’única alternativa serà “la seva substitució”, cosa que cal evitar. Posteriorment, va demanar saber si s’està treballant en la preparació de la independència, i va demanar saber què està passant amb els Mossos d’Esquadra.

Finalment, es va mostrar esperançada i optimista. La independència es pot aconseguir “sense dates, però aviat”, va dir. “No volem esperar set anys a una eventual sentència d’Estrasburg”. Cal retrobar la brúixola cap a la independència. “Ens ho juguem tot”, ha conclòs.

Cap a la independència
En aquest camí cap a la independència, es van presentar les diverses campanyes que estan en marxa o ho estaran pròximament. La primera, Primàries Catalunya, pretén impulsar primàries a diversos municipis de Catalunya per assegurar alcaldies independentistes. Consum estratègic, la segona campanya, pretén afavorir un consum de proximitat, responsable socialment, amb respecte pel medi ambient … amb l’objectiu de donar efectivitat real a la proclamació de la República catalana.

La tercera campanya, la del judici internacional, denunciarà la causa dels presos polítics, exiliats i represaliats, i demanarà l’anul·lació del judici, amb la voluntat de convertir-lo en un bumerang contra l’Estat espanyol. Per a dur-ho a terme, s’iniciarà una campanya de micromecenatge per a finançar-la.

La quarta campanya, Tu votes, tu comptes, vol aconseguir que les juntes de govern de les institucions que conformen l’estructura subgovernamental de Catalunya estiguin formades i dirigides per gent independentista perquè, quan arribi el moment de desconnexió, estiguin a punt per respondre de forma clara.

I finalment, la cinquena campanya, la de socis, persegueix l’objectiu d’enfortir l’Assemblea per enfortir l’independentisme. Les dades, que mostren un increment superior del 15% en socis de ple dret, pretén fer més gran l’Assemblea, l’única entitat que té com a raó única i principal la independència. I mostra d’aquesta voluntat de fidelitzar els socis és que a partir d’ara cada soci tindrà un carnet de soci.

Durant l’acte, s’han projectat diversos vídeos, també d’accions no-violentes, amb la voluntat de reforçar aquesta estratègia