image_pdfimage_print

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va destacar ahir l’efecte de no-normalitat, i el va descriure com un “efecte vaga”, malgrat que només se n’ha convocat una de dues hores. “S’ha paralitzat la ciutat”, va dir, i ha remarcat les afectacions viàries a molts indrets de Catalunya.

La presidenta de l’ANC, que va fer les declaracions acompanyada de bona part dels membres del Comitè Permanent de l’Assemblea, va dir que hi va haver un “intent de refredament de les mobilitzacions”: d’un escenari inicial en què semblava que el Govern cridava a les mobilitzacions, dient que el Consell de Ministres a Barcelona era una provocació, a un altre que va desembocar a la reunió d’abans-d’ahir. “Jo espero que no hagi estat fet només per reduir les mobilitzacions d’avui”, va lamentar Paluzie.

Paluzie es va mostrar molt escèptica sobre les paraules de la trobada de divendres, i va demanar que es traslladin en fets, tot i que de moment no se n’hi vist ni un, i va recordar que els presos polítics segueixen tancats a la presó, el Tribunal Constitucional segueix rebutjant les peticions de llibertat provisional, les acusacions de rebel·lió es mantenen, l’Estat repressiu persisteix i no hi ha ni respecte ni reconeixement de l’Estat pel dret a l’autodeterminació.

Publicitat
Publicitat

Finalment, també va valorar el canvi de nom de l’Aeroport del Prat que va fer ahir el Consejo de Ministros com una “broma de mal gust”, i es va mostrar sorpresa que “davant d’una situació de repressió” com l’actual  “se’ls acudeixi que això pot significar cap cosa per la ciutadania catalana”.

Solidaritat dels armilles grogues
A l’atenció als mitjans, Paluzie va estar acompanyada de Priscilla Ludosky, representant del moviment Gilets Jaunes, les armilles grogues de França. Ludosky va fer referència a la importància d’estar atents als exemples dels pobles veïns, i va reiterar que molts comparteixen els mateixos problemes, especialment en una Europa on els ciutadans haurien d’estar al centre de la presa de decisions, i cal buscar els punts comuns entre els pobles que cerquen més democràcia.

Al seu torn, Paluzie va destacar la “deriva autoritària” dels governs d’Europa, que rebutja que les decisions les prengui la gent, i actuant amb cert “despotisme”. “Cal recuperar la sobirania dels pobles”, va dir. I va ressaltar que a Catalunya es pateix doblement: amb el no reconeixement de la sobirania per part de l’Estat espanyol i amb la repressió.

Paluzie va demanar ser “sensibles” als moviments populars que es produeixen al nostre entorn i va demanar més democràcia directa.