image_pdfimage_print

La Intersindical Alternativa de Catalunya, confederació dels sindicats d’ensenyament USTEC-STEs, de treballadors de l’Administració de Catalunya CATAC-CTS, CATAC, FTC, FAA i col·lectius assemblearis d’estudiants CAU; considera que la vaga del 29 de novembre ha estat un èxit.

Als crits de “Revertiu les retallades o vaga, vaga i vaga!“, “Educació i sanitat pública i de qualitat!” i “Diners públics per als serveis públics!” es van manifestar aquest dijous 29 de novembre pels carrers d’arreu del territori català, a Barcelona, a Girona, a Tarragona, a Lleida i a Tortosa milers de vaguistes de la funció pública dels sectors de l’ensenyament, la sanitat i l’administració.

Des del sector de l’ensenyament van fer sentir les seves reivindicacions, el professorat, l’alumnat, i també les persones vetlladores i monitores de menjador. Del sector de la sanitat tot el personal sanitari i no sanitari, tant dels centres hospitalaris com de l’Atenció Primària.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

A Barcelona la manifestació va arrencar a les 12.00 h a la plaça de la Universitat i va arribar fins al Parlament de Catalunya. Simultàniament sortien als carrers catalans els professionals dels mateixos sectors amb idèntiques reivindicacions a Girona, Lleida i Tarragona. Prop de 40.000 persones, segons primeres estimacions, tot i que encara restaven per sumar les persones participants en les mobilitzacions de les 18.00 h de la tarda a Lleida i Tortosa.

Segons el comunicat de l’IAC, la jornada va transcórrer sense incidents “tot i l’evident indignació dels treballadors i treballadores públiques pel menysteniment evident del Govern”, afegeixen que és per aquest motiu que “se’ns obliga a exigir la immediata convocatòria de la Mesa de l’Empleat Públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (MEPAGC) per tal que, per dignitat, aquest Govern presenti una proposta que doni resposta a les justes reivindicacions de les persones treballadores de l’Administració Pública de la Generalitat i complexi les resolucions parlamentàries que obliga a aquest Govern a revertir totes les retallades econòmiques i de drets que arrosseguem.”

Pel que fa a la Mesa Sectorial de Sanitat, s’ha aconseguit un acord pel personal de l’Institut Català de la Salut (ICS), suspenent-se parcialment la vaga del personal sanitari, iniciada dilluns d’aquesta mateixa setmana. El sindicat majoritari Metges de Catalunya (MC) informa de les condicions de l’acord “la reversió de la sobrecàrrega de treball, l’increment del temps de visita per pacient i la recuperació de les condicions laborals i retributives retallades durant la crisi.” L’entesa també garantirà la contractació de 250 professionals de medicina de família i la previsió d’incorporar, al llarg del primer semestre de 2019, nous facultatius de les especialitats de pediatria, ginecologia i odontologia.

Ara bé, els facultatius de la xarxa sanitària concertada segueixen en vaga, un 69% dels professionals mèdics del sector ha secundat aquest divendres l’aturada convocada per a exigir a l’Administració i a les patronals sanitàries Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) un acord per a negociar amb Metges de Catalunya les millores assistencials, laborals i retributives pel personal facultatiu dels hospitals, centres d’atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut).

Moment de la manifestació d’aquest divendres a Terrassa per part del col.lectiu sanitari concertat amb CatSalut
Moment de la manifestació d’aquest divendres a Terrassa per part del col·lectiu sanitari concertat amb CatSalut

Aquest matí, segons el sindicat Metges de Catalunya, més de 500 facultatius s’han manifestat pels carrers de Terrassa en la darrera protesta de la setmana de mobilitzacions. El president del sector d’hospitals concertats de MC, Xavier Lleonart, ha llegit un manifest davant l’Ajuntament de la ciutat i ha assegurat, en una atenció als mitjans de comunicació, que confia en les paraules del director del CatSalut, Adrià Comella, que ha anunciat que, després d’arribar a un acord amb el sindicat per resoldre el conflicte de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), instarà les patronals sanitàries a negociar amb els representants del col·lectiu mèdic, col·lectiu que representa el 80% dels llits hospitalaris i el 20% de l’atenció primària a Catalunya.