image_pdfimage_print

El Tribunal Europeu dels Drets Humans va demanar dimarts a Turquia que alliberi un diputat de l’oposició kurda detingut. La sentència del tribunal d’Estrasburg estableix que Turquia ha violat el dret de Selahattin Demirtas de presentar-se ràpidament davant un jutge, a una revisió ràpida del seu cas, així com el dret a ser elegit i exercir al Parlament. Demirtas, líder i diputat kurd, va ser arrestat el novembre de 2016 per càrrecs de terrorisme per donar suport al partit kurd i per propaganda terrorista. El tribunal europeu no es va oposar a l’arrest inicial del diputat, però ara recalca que no hi ha un motiu “suficient” per justificar l’extensió de la seva detenció per part de les autoritats judicials turques. El tribunal afegeix que la detenció durant el referèndum turc i les eleccions presidencials havia “perseguit sufocar el pluralisme i limitar la llibertat de debat, que és el nucli del concepte de societat democràtica”.

Al seu torn, el president turc Erdogan ha replicat que no estan obligats per les decisions del tribunal europeu malgrat que, com a signant d’una convenció europea per protegir els drets humans, les decisions del tribunal europeu són jurídicament vinculants per a Turquia.

Arran d’aquesta sentència, el vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, ha destacat que “El Tribunal Europeu de Drets Humans exigeix la llibertat d’un diputat kurd empresonat sense judici més d’un any i mig. En una decisió pionera, el Tribunal declara, per unanimitat, que l’empresonament d’un diputat ha vulnerat els seus drets polítics i dels seus electors”.

Publicitat
Publicitat

El paral·lelisme és directe amb la situació dels presos polítics catalans i dels exiliats, als quals també se’ls ha privat dels seus drets com a càrrecs electes, que fins i tot ha impedit l’elecció de candidats a president. S’obre doncs la porta a una altra condemna de l’Estat espanyol per part del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Recordem que Amnistia Internacional també va denunciar la presó preventiva dels presos polítics catalans.