image_pdfimage_print

El dimarts es presentà a la Pedrera a Barcelona el projecte Sci Tech Diplohub, el Centre de Diplomàcia i Ciència de Barcelona. ​És una iniciativa civil sense ànim de lucre, que es defineix com a independent i no partidista liderada per un equip interdisciplinari i internacional de científics, enginyers i professionals de polítiques públiques. Està dirigida per un panell de científics i comunicadors encapçalats per Alexis Roig, que és qui va dur el pes de la presentació i va mostrar les línies mestres del projecte. L’anunci més impactant va ser el seu compromís per convertir Barcelona en un influent actor global i en la primera ciutat del món en implementar una estratègia de diplomàcia en ciència i tecnologia . Els espònsors inicials del projecte són el Barcelona Supercomputing Center (BCN-CNS), el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), la fundació Barcelona Tech City, el Biocat, la fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRI), el programa ACCIÓ, la Generalitat de Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres.

Els principals objectius de l’Sci Tech Diplohub són:
1. Consolidar Barcelona com a capital d’innovació, preparada per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides a través de la ciència i la tecnologia.
2. Posicionar la ciutat com un actor geopolític influent a través de la diplomàcia científica. Convertir-la en un sòcia fiable i obrir el camí a altres ciutats globals compromeses amb el desenvolupament de les seves pròpies estratègies de diplomàcia en ciència i tecnologia.
3. Promoure un diàleg sòlid i inclusiu amb múltiples interessos per dissenyar i desplegar el pla d’acció de diplomàcia científica de Barcelona, ​​a través d’associacions entre la comunitat científica, startups, formuladors de polítiques, ONG, cos diplomàtic, sector privat i societat civil.
4. Potenciar una xarxa global de científics i experts en tecnologia avançada educats a Barcelona per fomentar la cooperació internacional, mostrar els nostres punts forts científics a l’exterior i ajudar-nos a comprendre i interpretar millor els problemes globals clau.
5. Convertir-se en un grup de reflexió de primera línia on es pot aprofitar l’experiència científica i la innovació per donar suport a una política local i estrangera basada en l’evidència.

L’agenda per als propers mesos comprèn la creació del cercle científic i diplomàtic el mes de gener (obert a l’aportació d’actors tant a nivell individual com d’entitat), la construcció d’una xarxa global amb tots els investigadors a la diàspora, el consell global de cara al mes de març, i les primeres “ambaixades” científiques de cara al primer trimestre del 2020 (Boston, Tel Aviv, Hong Kong, etc).

Publicitat
Publicitat

A l’acte hi va assistir una representació dels estaments científics i tecnològics de la ciutat i també membres de la societat econòmica, civil i política com l’ex alcalde Xavier Trias, Antoni Abad (CECOT), el diputat Toni Castellà, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, i dos dels candidats de primàries Barcelona com Adrià Alsina i David Folch. La sessió inaugural va acabar amb una taula rodona amb entre d’altres el doctor Bonaventura Clotet, creador de la Fundació Lluita contra la Sida i Josep M. Piqué, president executiu de La Salle Technova.

De veu pel propi Alexis Roig, es va convidar a participar als interessats contactant amb ells directament i a signar el manifesto.