Jordi Graupera amb Uffe Elbæk, ex-ministre de cultura i líder del partit Alternativet | Barcelona és Capital
Jordi Graupera amb Uffe Elbæk, ex-ministre de cultura i líder del partit Alternativet | Barcelona és Capital
image_pdfimage_print

Aquest dijous i divendres, Jordi Graupera ha estat de visita a Copenhaguen i a Oslo, on ha mantingut una intensa agenda de contactes amb representants polítics del parlament danès i dels consistoris de les dues capitals nòrdiques. Al Parlament danès va ser rebut pels diputats Pelle Dragsted, de l’Aliança Verda-Roja, el socialdemòcrata Lars Aslan Rasmussen i l’exministre i (líder del partit Alternativet) Uffe Elbæk, amb qui va obrir una via estable de col·laboració.

En totes les entrevistes l’atenció s’ha centrat en el fet que l’Ajuntament de Barcelona no estigui alineat amb la defensa de l’autodeterminació dels catalans. Graupera ha assegurat a tots els interlocutors que si és alcalde, l’Ajuntament defensarà el dret dels barcelonins a liderar un estat, si així ho desitgen, i s’ha compromès a impulsar des de l’alcaldia reunions amb els principals alcaldes europeus per explicar-los els esforços dels catalans cap a l’autodeterminació i el compromís de l’ajuntament amb ells.

Amb tots ells ha tingut ocasió de debatre sobre el paper que ha de jugar Barcelona en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives al món, en el lideratge que pot exercir com a ciutat intel·ligent per excel·lència de la Mediterrània i en l’aprofundiment democràtic, juntament amb ciutats líders en tots aquests àmbits com són Copenhaguen i Oslo.

Publicitat
Publicitat

En contactes amb el món civil, empresarial i institucional que treballen en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents, Graupera ha pogut constatar que Barcelona continua exercint el lideratge en aquestes qüestions, però ara només des del món privat, atès que, “per sectarisme ideològic, el govern de Colau ha abandonat els acords i les relacions establertes pels governs que la van precedir amb les ciutats del nord d’Europa. És inacceptable que Barcelona estigui perdent oportunitats només perquè l’alcaldessa és incapaç de pensar que els seus adversaris polítics poden tenir alguna idea bona”, afirma Graupera.

Per tal de començar a restablir les complicitats i el lideratge de Barcelona, l’equip de Graupera s’ha reunit també amb el cap de creativitat de l’Ajuntament de Copenhaguen, Mikkel Chr. Knudsen Holst. En una reunió de treball, han analitzat quina és la millor manera de fer que el talent present a totes dues ciutats sigui aprofitat al màxim en benefici de tots els ciutadans. L’objectiu de la candidatura de Graupera és que tothom pugui tenir una feina que li permeti competir amb el món en igualtat de condicions i amb dignitat, i fer realitat els seus anhels a la Barcelona del segle XXI.

“Hem de passar de la ciutat on l’alcaldessa no es fa responsable de res mentre es degrada la vida laboral dels barcelonins, a la ciutat sense atur ni precarietat. Això només ho aconseguirem liderant la revolució tecnològica.”

A Oslo, Graupera ha visitat el districte de Sagene, un antic barri industrial que s’ha transformat, els darrers vint anys, en una petita ciutat dins la ciutat, que bull d’iniciatives d’economia circular, on es fomenta la sostenibilitat i els productes locals i on els veïns, que participen en la planificació urbanística i la presa de decisions en tot allò que els afecta, conviuen amb empreses emergents i empreses del món de la comunicació, la tecnologia i la cultura.
“Barcelona es troba en una situació privilegiada per ser a l’avantguarda de les solucions davant la crisi climàtica a què ens enfrontem generacionalment. Però cal un govern municipal que estigui més preocupat pels fets que per la propaganda; més preocupat per l’eficiència que per la foto lacrimògena.”

Graupera també s’ha reunit amb una quarantena de catalans de Dinamarca i Noruega, a qui ha explicat el seu projecte per Barcelona i amb els quals ha debatut llargament sobre tot allò que podem aprendre de les ciutats nòrdiques.

Aquesta és la primera d’una sèrie de visites que Graupera té previst fer en els mesos que venen a diverses ciutats europees.