Nena de Malaforia, Districte de Koinadugu a Sierra Leone (2008) | Autor: Lindsay Stark
Nena de Malaforia, Districte de Koinadugu a Sierra Leone (2008) | Autor: Lindsay Stark
image_pdfimage_print

Mil milions de joves, sis-centes de les quals són nenes adolescents, entraran al mercat laboral en la pròxima dècada. Més del 90 per cent de les que viuen en països en desenvolupament treballaran en el sector no estructurat, amb sous baixos o sense cobrar, on l’abús i l’explotació laboral són molt comuns.

Les nenes desenvolupen papers fonamentals en la societat, l’economia i la llar, segons fonts de les Nacions Unides. El seu progrés no és només necessari per a elles, ho és també per a les seves comunitats; per al món, en definitiva.

«Cultura i Identitat»: elements que defineixen la perspectiva, no només de gènere, sinó d’altres episodis que en l’era humanística i més tard en la tecnològica s’ha estat incapaç de mudar en pro dels clàssics col·lectius més minoritaris.

Publicitat

Segons la memòria de 2017 publicada per la Fundació Hospital de Nens de Barcelona: «Igualtat d’oportunitats en la salut», dos-cents noranta-un menors van ser atesos des de diferents àrees. Amb aquest recurs es reforça la base de donar poder des de la igualtat real, facilita que la nostra societat sigui més conscient i amb aquesta assistència, equitativa; i, per tant, més justa.

Per això, el Dia Internacional de la Nena, pretén des d’aquest espai ser una efemèride solidària que recordi —també— els casos de nens que han vist vulnerats els seus drets; que contrasten culturalment, davant del que és una generalització, però que fa imperceptible altre tipus de vulneracions de drets que s’estan produint i que, en cap cas resten sofriment, clam, i dolor. Els menors són la font de la cultura i el progrés d’una societat democràtica i civilitzada.

El reconeixement i la lluita més tendre.

COMPARTIR
Article anteriorCal desbordar les institucions, tal com va fer el President Companys
Article següentJordi Graupera obre vies de col·laboració amb líders polítics a Copenhaguen i Oslo
*** CAP DE CULTURA I SOCIETAT @ L'Unilateral *** Cristina Font Butxaca, nascuda a Puigcerdà (Girona) el 21 de Gener de 1988, coneguda també pel seu nom de ploma; Tina Font, es declara Poeta i Comunicadora. Resideix a Barcelona. [e] cultura@unilateral.cat | TF.cultura@columnist.com S'inicià en l’Escriptura des de ben petita, manifestant la seva passió, principalment per al vessant literari de la Poesia guanyant en reiterades ocasions els 'Jocs Florals' de l'Escola Alfred Mata (Puig-reig). L'any 2005, concursà en el 'XXVII Premi Literari Goleta i Bergantí' del Masnou, en el qual li fou atorgat el 1r. Premi en la modalitat de Poesia amb el Recull Poètic: “El Capvespre dels Camaleons”, precedint altres guardons, com foren el 1r. Premi en la modalitat de Poesia en el XIX Concurs Literari de les Borges del Camp de l'any 2008 amb el Recull Poètic: “En Passat Continu”. S'hi han sumat, entretant, altres guardons de treball únic. A banda dels Concursos Literaris que han esdevingut una font de motivació durant el primers anys de trajectòria inicial, ha esdevingut, també Narradora i Rapsode de Recitals Poètics a les Comarques Catalanes del Berguedà, l'Anoia i el Barcelonès. Ha col·laborat exercint de Membre del Jurat dels Jocs Florals del C.E.I.P Alfred Mata de Puig-reig i dels Jocs Florals de Calella. També com a Creadora dels Poemes que acompanyaren el díptic del Nadal de 2008 i de l'11 de Setembre de 2009, respectivament, del Consell Comarcal del Berguedà. A l'actualitat, manté el seu compromís des de fa nou anys com a Secretaria de Comunicació amb l'Associació Literària “Pensaments i Paraules", i fundadora del Projecte @descregud_a, que a l'actualitat està compost per quatre dones. Ha col·laborat fent Ràdio des de l'edat de 12 anys. Ha participat com a dona - independent en les 'Primàries de Barcelona', havent assolit de les primeres posicions, en la primera i segona volta. En concret, de la darrera, aglutinà fins a 1.250 vots. Gestiona #CulturaFaCultura, missatge que prengué una identitat molt forta durant la Campanya, i està ajudant a impulsar un 'Comissionat per la Llengua' a Les Corts. Ha assessorat durant l'any 2018 a líders territorials en Oratòria i Comunicació Pública. Criminòloga de formació, i premiada com a 'Digital Strategist' el passat 2016, ha adherit a la investigació pinzellades creatives provinents del vessant més vocacional (@CFontCOMCRIM — Consultoria). Ha escrit: "Retrat d'una Revisió Teòrica - La Criminologia Crítica i la Criminologia Feminista". Emprenedora, està cursant el Màster en Humanitats: Art, Literatura i Cultura contemporànies. Gestionava des de l’any 2010: tina-font.com, que ha mudat en tina-font.cat. La seva Plataforma ambientada a cavall de la Política, la Literatura i la Investigació; i, fonamentalment, enfocada a la cultura empresarial i l'estratègia digital participant de projectes varis. S'atreví en la seva darrera obra inèdita: "inFANTÀSTIC" a escriure en castellà. També va participar en la 16a. Edició de Narrativa Curta 'Premi TINET' amb l'obra "M. Iconnu". En definitiva, una incansable lectora dels Mentors i Escriptors: Montserrat Butxaca i Daniel Salazar, així com dels Mestres de la Poesia: Octavio Paz, Mario Benedetti, Maria Mercè Marçal, Susanna Rafart i Joan Margarit; a més, d'ésser una creadora de versos en tota regla, definint-se autodidacta, disciplinada, emocional, punyent, molt camaleònica i aprenent de la Llengua Portuguesa.