Fina Lladó en la presentació de Cims per la Llibertat el dia 4 d'octubre a la seu del Centre Excursionista de Catalunya
Fina Lladó en la presentació de Cims per la Llibertat el dia 4 d'octubre a la seu del Centre Excursionista de Catalunya
image_pdfimage_print

Fina Lladó, membre de l’equip que organitza la iniciativa Cims per la Llibertat, un clam per la llibertat dels represaliats, exiliats i presos catalans.

D’on sorgeix la iniciativa Cims per la Llibertat?
El projecte és iniciativa d’uns amics de Gironella i de Prats de Lluçanès, i de la passió que tenim per la natura i del sentiment de llibertat que sentim a la muntanya, sobretot quan fem cim. Vam pensar que estaria bé organitzar una acció esportiva, solidària i reivindicativa per reclamar la llibertat dels presos polítics, exiliats i represaliats, ja que creiem que la sensació de llibertat que sentim a l’hora de pujar muntanyes segur que la troben a faltar aquells qui n’estan privats.

A partir d’aquí ens vam posar en contacte amb l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) i presos i exiliats van escollir els cims que els agradaria que pugéssim. I així hem arribat al 13 d’octubre, quan més d’11.000 persones pujarem alhora 18 cims de Catalunya per clamar per la llibertat de tots els represaliats.

Amb 11.000 inscrits, l’esdeveniment d’aquest dissabte es preveu tot un èxit. Hi ha algun límit d’ocupació?
Sí, quan ens vam plantejar aquesta iniciativa no ens podíem ni imaginar aquesta excel·lent acollida que ha tingut entre la gent: tot un èxit. Fa molts dies que hem hagut de tancar les inscripcions als cims, perquè ja estan al màxim de la seva capacitat, i les persones interessades ja només es poden apuntar al CIM 0: una ascensió simbòlica, però amb la qual també es col·labora en el projecte.

Com heu organitzat l’ascensió a cada pic?
Quan vam veure la dimensió que anava agafant tot plegat, vam contactar amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, que col·labora estretament amb el projecte. Una col·laboració que s’ha fet extensiva a tots els centres excursionistes del territori, sense els quals res de tot això no hauria estat possible. Un total de 41 centres excursionistes apadrinen els cims, això vol dir que un centre, o més d’un, es fa càrrec d’organitzar l’ascensió a cadascun dels cims. És una activitat en la qual col·laboren centenars de persones de les entitats de muntanyisme del país.

Les ascensions seran difícils?
Hi ha cims de totes les característiques perquè tothom qui vulgui, estigui en millor o pitjor forma, pugui participar-hi. Tenim des del Montgrí fins a la Pica d’Estats. En la pàgina web de Cims per la Llibertat es pot trobar tota la informació relativa a cada cim, característiques tècniques i organització, perquè tothom hi vagi ben preparat.

Catalans que es troben a l’estranger faran pujades a cims també per aquest dia?
Sí, a més dels 18 cims de Catalunya, hi ha 9 Cims Agermanats, que també se sumen a la iniciativa el mateix dia i a la mateixa hora. Són, el Brockhen, d’Alemanya; Tombeau du Géant, Bèlgica; Salla Fort, de Catalunya del Nord; Bola del Mundo, de la Sierra de Guadarrama a Madrid; Randa i Galatzó, a Mallorca; Mont Royal, al Quebec; Monte Cinto, a Còrcega; Arthur Seat, a Edimburgo, i My.Tamalpais, a Califòrnia.

Què en penseu fer de les imatges que es generin?
Les imatges d’aquest dia seran moltes i molt bones i emocionants. Les recollirem totes i veurem després de quina manera deixem testimoni d’aquests Cims per la Llibertat.

Preteneu donar-li continuïtat?
Aquest projecte culmina el dia 13 d’octubre amb l’ascensió simultània dels 18 cims, més els agermanats. En els dies vinents tancarem el projecte d’aquest 2018, d’una banda publicant les imatges de l’esdeveniment i, de l’altra, donant comptes dels resultats amb la donació dels diners recaptats a l’ACDC.

Continuïtat? No ho sabem. El que volem és aconseguir la LLIBERTAT de totes les persones represaliades a Catalunya. Ho aconseguirem aviat? Quant temps més haurem d’aguantar aquesta situació? Jo crec que hem d’anar treballant … No podem parar ni rendir-nos. Ni oblit, ni perdó.

Això sí!, nosaltres continuarem anant a la muntanya, com hem fet sempre.