image_pdfimage_print

Avui dijous 23 d’agost a la seu de l’Assemblea a Barcelona, s’ha formalitzat l’acord entre l’ANC, Primàries per la República i Primàries Barcelona per impulsar una plataforma que promogui la configuració de llistes obertes amb votacions per primàries a les pròximes eleccions municipals del maig de 2019.

L’Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha iniciat l’acte de presentació responent a la pregunta “Per què decidim impulsar primàries?” La Dra. Paluzie considera que hi ha un nivell elevadíssim de participació ciutadana, però que per les característiques del sistema polític català —subsidiari de l’espanyol—, aquesta participació no s’hi veu reflectida. Per tant, des de l’Assemblea consideren que el sistema de primàries permetrà incrementar la participació ciutadana en els processos electorals i millorar-ne els resultats.

La presidenta de l’Assemblea també ha aprofitat per aclarir que l’Assemblea no es presentarà a cap candidatura, i ha recalcat que l’Assemblea ajudarà a organitzar aquest procés, a garantir-ne la neutralitat i a col·laborar en l’organització. Ha afegit que “l’ANC no és un actor que participi en les eleccions” i ha demanat que tots els partits polítics participin en la comissió de garanties que vetllarà per la neutralitat del procés.

Publicitat
Publicitat

Finalment ha afegit que la primera tasca que havien de fer com Assemblea era posar-se d’acord perquè ja hi havia altres entitats que hi estaven treballant: Primàries per la República i Primàries Barcelona.

El portaveu de Primàries per la República, Josep Manel Ximenis, ha anomenat les poblacions i ciutats on ja s’estan organitzant col·lectius per a la realització de Primàries, com Reus, Palamós, Lleida, fins a 184 municipis que ja hi estan donant suport.

En Ximenis, que ja fou impulsor de les consultes sobre la independència, iniciades a Arenys de Munt, ha explicat que la proposta pretén donar viabilitat a l’esperança d’avanç cap a la república i considera que cal implicar-hi la ciutadania per tal d’aconseguir majories àmplies. També ha aprofitat per fer una crida a les bases dels partits de cada municipi per tal que participin en aquest procés.

En Jordi Graupera, per part de Primàries Barcelona, ha declarat que “tothom podrà votar candidats i programa, desprecintem el búnquer, per prendre el control de les nostres ciutats i la nostra política.” Ha afegit que des de Primàries Barcelona ja han entrat en converses amb partits i entitats, i ha agraït a Primàries per la República, i especialment a l’ANC, per implicar-s’hi, per la potencialitat i presència de l’entitat al territori.

El web per a la inscripció al registre de votants i candidats s’obrirà dilluns vinent a primariescatalunya.cat.

El filòsof Graupera ha explicat que des de Primàries Barcelona van començar aquest projecte “perquè la nostra política està en una crisi profunda, atrapada en gestos folklòrics, i calia apuntar cap a aquest sistema de partits. A les primàries es tracta de retornar el poder a aquells que poden incentivar la millora i el talent”. Afegint que “aquesta és una revolució cívica de continguts i de persones”.

1 COMENTARI

Comments are closed.