Quim Torra en el seu parlament de cloenda de la Universitat d'Estiu Catalana (UCE) | Govern de Catalunya
Quim Torra en el seu parlament de cloenda de la Universitat d'Estiu Catalana (UCE) | Govern de Catalunya
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat aquest migdia des de Prada de Conflent que l’1 d’octubre i el 27 d’octubre “vam fer el que havíem de fer: autodeterminar-nos democràticament i pacíficament”. En aquesta mateixa línia, el president ha afirmat que “avui, més que mai, la tasca i l’esperança són aquí, a fer real aquesta república i en això hi som i no ens desviarem ni un mil·límetre d’aquest compromís, perquè ha de ser l’esperança de la llibertat, que aquesta vegada ho aconseguirem perquè som al costat correcte de la història i perquè sí, guanyarem”.

El president Torra ha insistit que en els mesos que venen “no hem d’anar a defensar-nos de res, hem d’anar a acusar l’Estat espanyol d’aquesta farsa, d’aquesta causa injusta i això ho hem de repetir una vegada i una altra”. El cap de l’Executiu ha remarcat aquest missatge durant l’acte de cloenda de la 50a edició de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent. “On millor que a Prada es poden entendre les paraules de pau i democràcia?”, s’ha preguntat i ha fet una crida perquè “aquesta marxa pels drets civils, socials i nacionals que Catalunya ha d’iniciar la fem junts, perquè només ens en sortirem si ho fem junts, com sempre ho hem pogut fer els catalans”.
El cap del Govern ha agraït les contínues referències als presos polítics i als exiliats que s’han fet durant aquesta edició de la UCE i ha fet notar que “no vivim en una situació normal, vivim en un moment d’excepcionalitat política absoluta”, en la qual també, ha recordat, “milers de catalans han estat investigats, processats, encausats, o han d’anar als jutjats senzillament per haver volgut ajudar a donar veu al poble de Catalunya i això és intolerable”.
Quim Torra, que ha dedicat bona part del seu discurs a la figura de Pompeu Fabra, ha subratllat les paraules que va pronunciar el 30 de novembre de 1930 al Palau de la Música, on va dir que “només tindrem el que nosaltres sapiguem guanyar” i que “si volem la plena sobirania per al nostre poble és per millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans i per obtenir que Catalunya, intensament civilitzada pugui oferir una efectiva col·laboració en l’obra de millorament i progrés de la humanitat”.
El president ha posat en relleu aquestes paraules de Fabra, qui va ser “fidel a, no ja un somni republicà, sinó a la realitat republicana de viure de cara al món, de la plena sobirania, de millorar la qualitat de vida, del progrés de la humanitat, que és això i només això el que pretenem”. “Això vam votar-ho l’1 d’octubre, en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya, i ho va proclamar el Parlament de Catalunya el 27 d’octubre i si ens n’oblidem no serem lleials, no només al mandat del poble, sinó a tantes generacions passades que van lluitar exactament per això”, ha reblat.
L’acte de cloenda de la UCE, dedicat al tema Pompeu Fabra i els Països Catalans. Als 150 anys del naixement, ha comptat amb les intervencions de Ramon Gual, director de l’editorial Terra Nostra; Jordi Mir, membre de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, i Gabriel Bibiloni, professor de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. En els parlaments de cloenda, que ha tancat el president Torra, també hi han pres part Nicolau Garcia, en representació del Consell del Departament dels Pirineus Orientals; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha parlat en nom de les quatre diputacions; el president de la UCE, Jordi Casassas, i el president de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu, Joandomènec Ros. En l’acte, al qual també han assistit dos néts de Pompeu Fabra, ha acompanyat al president la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.
Prèviament, el cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera Chacón, ha fet una ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra, al cementiri de Prada.