Debat sobre les primàries republicanes a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) | Primàries per la República
Debat sobre les primàries republicanes a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) | Primàries per la República
image_pdfimage_print

Aquest dijous al migdia, l’ANC, Primàries per la República i Primàries Barcelona presentaran l’acord polític per a impulsar primàries independentistes arreu del territori català. Ho faran després que Jordi Graupera llancés al mes de març la proposta de fer unes primàries independentistes a la ciutat de Barcelona per tal de guanyar-ne l’alcaldia. Graupera va obrir una recollida de signatures que va obtenir més de 30.000 suports. Posteriorment, anaven sorgint iniciatives semblants a diversos municipis de Catalunya i el mes de juny es va llançar la coordinadora nacional Primàries per la República, amb l’objectiu de donar suport logístic i impulsar primàries al territori català. Al mes següent varen dur a terme una convenció a Granollers en la qual anunciaren que hi havia interès en 164 municipis per a dur a terme primàries unitàries. Els darrers a incorporar-se a la idea de fer primàries republicanes ha estat l’ANC, que va aprovar a finals de juliol amb el suport de prop d’un 90% dels socis impulsar primàries per a les eleccions municipals de l’any que ve.

Des de llavors, les converses bilaterals i multilaterals han anat tenint lloc fins que finalment s’ha arribat a un acord per fer-ho de forma conjunta i coordinada sumant els esforços i recursos de les tres entitats. Les entitats volen que les primàries siguin organitzades per una entitat independent i en la qual hi pugui participar la ciutadania de manera que es construeixi la unitat de baix a dalt. No obstant això, estan obertes també perquè s’hi sumin els partits, però donant el protagonisme a la ciutadania. Avui en dia el procés de primàries republicanes té el suport de Demòcrates de Catalunya i de Solidaritat Catalana per la Independència. Tot i això, les entitats tenen converses amb altres partits que s’hi podrien sumar. S’especula que la Crida Nacional de Puigdemont seria un dels que hauria mostrat un interès més gran.

Les primàries republicanes a debat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE)

En paral·lel, ahir va tenir lloc a la Universitat Catalana d’Estiu un debat sobre les primàries republicanes amb el nom d’El camí cap a la independència. Primàries per la República. De l’1-O al 2019. Tingué la participació de Josep Manel Ximenes, impulsor de la consulta popular d’Arenys d’Amunt i portaveu de Primàries per la República; Jaume Bardolet, membre del secretariat nacional de l’ANC; Diana Coromines, membre de Primàries Barcelona; Toni Castellà, president de Demòcrates de Catalunya, Adrià Alsina, membre de Primàries per la República i Pep Tort, membre de Primàries Lleida.

Publicitat
Publicitat

Ximenis va voler destacar que la “la força de la ciutadania cal aprofitar-la per tirar endavant cap a la República”. Bardolet va exposar el motiu principal pel qual l’ANC impulsa les primàries, “l’ANC no proposa primàries per donar suport a cap partit, ho fa per sacsejar-los, per avançar cap al nostre únic objectiu, la República”. Coromines va posar l’accent en el fet que la “mobilització que proposa Primàries per la República, que aspira a la màxima unitat, ha de servir per fer canvis reals i no sols per fer folklore”. Castellà va opinar que “les eleccions municipals del 2019 no poden ser unes municipals normals i corrents. L’objectiu no és tenir alcaldes independentistes, l’objectiu és tenir alcaldes disposats a fer la independència“. Alsina va ser l’encarregat d’anunciar que “ja són gairebé 200 els municipis de tot Catalunya on s’està treballant per preparar unes primàries per la República”. Finalment Tort va indicar que “les Primàries per la República han de servir per obrir el meló. Cal que la ciutadania finalment pugui, més enllà del sistema tradicional dels partits hegemònics, participar directament en la governança dels ens locals”.