La samarreta de la Diada d’enguany

image_pdfimage_print

La samarreta de la Diada d’enguany és un molt bon símbol del procés vers el nostre assoliment de l’estat propi. Assolir aquest cim no ha estat fàcil per als estats que ho han intentat, però la via que hem iniciat no ha assolit encara mai el cim. El nostre recent intent de coronar el cim per la drecera ràpida no ha reeixit i, si bé no ha causat cap mort, ha enviat a l’hospital a un bon nombre dels millors components de l’equip.

Ara que estem al camp base esperant una altra oportunitat, és un bon moment per repassar el compliment de tot el necessari per fer cim sense prendre mal en el nou intent, amb el risc que arribem a la conclusió que hàgim de tornar a casa i ajornar la propera expedició fins que hàgim fet tot el precís per assolir l’èxit de la nova expedició.

Fer un cim difícil per una via nova exigeix fer una molt bona preparació de l’expedició, després d’haver obtingut respostes convincents a una sèrie de preguntes: per què ningú ho ha fet abans?, sabem quines són les principals dificultats i els principals riscos?, sabem com superar-los?, tenim l’equip que els pot superar?, disposem del temps i de l’equipament necessari, incloent-hi un mapa amb prou detall?

Un cop tenim respostes prou contrastades amb bons professionals i amb altres expedicions que ens han precedit, comença la nostra feina:

• escollir les dates, l’equip propi disponible, el patrocini i el material apropiat, els guies i els camàlics,
• preparar-nos físicament i mentalment durant el temps que calgui,
• consensuar els màxims riscos que volem assumir i qui pren les decisions finals,
• reconeixement previ de com està la neu i les glaceres en aquell moment.

Havent fet bé aquesta feina ja podem iniciar l’expedició. A partir de llavors, assolir l’objectiu només dependrà de condicions que no podem controlar, que no són ni poques ni menors: la climatologia, la salut, la neu i el glaç, el despreniment de roques, les allaus…

Per arribar al cim que ja ha estat coronat per altres també hi ha una altra opció: seguir una de les vies que hi han dut. Però això serien pomes d’un altre pomer i no és el tema que ha plantejat aquest escrit.