Roda de premsa d'aquest dimecres de Primàries Barcelona per presentar els detalls dels comicis electorals | Primàries Barcelona
Roda de premsa d'aquest dimecres de Primàries Barcelona per presentar els detalls dels comicis electorals | Primàries Barcelona
image_pdfimage_print

Aquest dimecres s’ha obert el període per a la presentació de candidatures a les Primàries Barcelona. En roda de premsa Maria Vila i Diana Coromines, membres de l’equip impulsor, han presentat els detalls dels comicis. Des del web oficial primaries.barcelona els ciutadans de Barcelona amb dret a vot a les eleccions de l’any que ve ja poden inscriure’s al cens electoral que restarà obert fins a tres dies abans de l’inici de les votacions. D’altra banda, les persones interessades en concórrer com a candidats a les primàries disposen d’un altre formulari al mateix web on poden realitzar la precandidatura, que posteriorment serà validada per la comissió organitzadora. El termini per a presentar candidatures finalitza el 30 de setembre a les 12 de la nit.

Les primàries es duran a terme amb un format de doble volta. La primera votació tindrà lloc del 23 de novembre a les 9 del matí fins al 25 de novembre a les 8 del vespre. Tots els candidats que superin el 3% dels vots tindran dret a formar part de la llista seguint l’ordre segons el nombre de vots obtinguts i els criteris de paritat que marca la llei electoral. En cas que cap dels candidats assoleixi el 50% dels vots es dura a terme la segona volta entre els dos més votats. Aquesta es realitzarà des del dia 15 de desembre a les 9 del matí fins al 16 de desembre a les 8 del vespre.

No cal dir que el periodista Jordi Graupera serà un dels candidats d’aquestes primàries, ja que en fou el principal impulsor i des de l’inici ja va anunciar que hi prendria partit. També en Ferran Mascarell, exconseller de Cultura de la Generalitat i actualment delegat del Govern a Madrid, va mostrar en el seu moment el seu interès en participar-hi. Els darrers dies ha estat assenyalat per alguns mitjans com el candidat de Puigdemont a l’alcaldia de Barcelona, en contraposició a Neus Munté, que ja va ser escollida pel PDeCAT com a candidata d’aquesta formació a les municipals de Barcelona. Caldrà veure si en les setmanes vinents Mascarell confirma la seva candidatura a Primàries Barcelona.

Tot i així, més persones han decidit postular-se. El primer en fer-ho formalment i pública a través del seu perfil a Twitter fou David Folch, antic membre de l’executiva nacional de Solidaritat Catalana per la Independència. Folch és nascut a la ciutat comtal i veí del districte de Sant Martí de Provençals. És Llicenciat en Farmàcia (1998) i en Física (2006) per la Universitat de Barcelona i exerceix com a farmacèutic a la ciutat. En el seu web de campanya defineix els 9 eixos de la seva candidatura destacant-ne el seu independentisme, l’aposta que fa per promoure el català i es marca com a objectiu fer que Barcelona torni a ser de nou la capital més important de la Mediterrània i del sud d’Europa.

Una altra de les persones que ha anunciat públicament la seva candidatura a les primàries és Cristina Font, redactora en cap de la secció de cultura d’aquest mitjà. Font és ceretana de naixement, neta d’Horta, i barcelonina d’adopció; ciutat on ha estudiat i ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional. Veïna del districte de Ciutat Vella des de la seva arribada a la ciutat, resideix al barri de la Barceloneta on fou membre d’una mesa electoral l’1O. Font és llicenciada en Criminologia, Consultora de Comunicació i Màrqueting Digital; i, emprenedora. També s’ha cultivat en l’àmbit de l’escriptura i la poesia. En la seva presentació hi destaca 3 eixos «com a base fonamental o eix vertebrador per a la gestió municipalista que no l’entén sense una estratègia d’unilateralitat i un #CanviDeCultura». A través d’un vídeo -que ja ha tingut diversos centenars de visites- al Museu Egipci de la ciutat s’enfoca en l’apartat cultural destacant-se-n’hi la seva implicació des de diferents projectes. En el camp polític ha sigut únicament militant de CDC i col·laboradora de la JNC de Ciutat Vella, va sofrir un període entremig de desencant, moment en el qual va retirar-se. De l’impacte de l’1-O en nasqué un projecte d’anàlisi i comunicació política anomenat @EquipDescreguts.

Caldrà anar veient quin nivell de mobilització aconsegueixen les primàries un cop ja llançades amb un format concret i reglamentat. Un dels elements clau serà veure com s’hi conjura l’ANC un com va decidir en consulta donar-hi suport. Altres elements a tenir en compte seran el nombre d’inscrits en el cens electoral i quins candidats finalment presenten batalla. S’hi sumaran candidats del PDeCAT? De la Crida? Finalment ERC podrà resistir-se a la interpel·lació per la unitat o acabarà Alfred Bosch lluitant per la victòria en les primàries? I la CUP? Com li podria afectar un procés construït des de la base per escollir els candidats de l’independentisme a les eleccions de l’any que ve? Moltes preguntes obertes que s’aniran resolent en els propers mesos.