Marina Llansana, Roger Torrent i Josep Costa en l'arribada de la flama al Parlament de Catalunya | Òmnium Cultural
Marina Llansana, Roger Torrent i Josep Costa en l'arribada de la flama al Parlament de Catalunya | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

La vicepresidenta d’Òmnium, Marina Llansana, ha assegurat en la rebuda de la Flama del Canigó al Parlament de Catalunya arribada directament del cim del Canigó: “El foc és la imatge d’un poble viu que no es rendeix amb la foscor. Que farà front a la repressió de la manera que sap fer més bé: amb el somriure d’una societat orgullosa de la seva diversitat, amb la festa que aglutina a tothom”.

Llansana també ha recordat que és un any “absolutament anòmal”, perquè “Fa un any qui rebia la flama era el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la lliurava a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Un any després, tots dos porten molts mesos empresonats de manera injusta”. És per això que la vicepresidenta d’Òmnium ha assegurat: ”La flama d’aquest any ha de ser per força, una flama de denúncia de la repressió i de la injustícia i de reivindicació que es faci justícia pels presos i pels exiliats que han hagut de marxar del país”.

Llansana ha representat a Òmnium en la recepció de la Flama al Parlament, per l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, injustament empresonat a Soto del Real des del 16 d’octubre.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Cuixart: “La causa contra Catalunya és una causa contra la democràcia”

Blanca de Llobet, membre de la junta d’Òmnium, ha llegit el manifest de la Flama del Canigó, escrit per Jordi Cuixart: “Enguany, davant el retorn de la injustícia autoritària i la suspensió de l’autogovern de Catalunya, seguim mostrant a Europa i al món l’anhel irrenunciable de viure en pau i llibertat. Empeltats de solidaritat i tendresa, som més conscients que mai que la causa contra Catalunya és una causa contra la democràcia. Que el dret a l’autodeterminació és un dret fonamental que ni la repressió ni la por segrestaran”.

Cuixart, en el manifest, aposta per la cultura com a “eina de transformació social” i assegura: “La cultura amara ciutats, barris i pobles definits per una diversitat que ens enriqueix i fa més forts. D’un país que no demana pels orígens sinó per on volem anar plegats. Convençuts que si els infants creixen junts a l’escola, romandran junts al carrer i units com a societat. Amb la plena convicció que el camí l’hem de fer junts i tindrà sentit si decidim el destí plegats”

La Flama arribarà als polítics catalans exiliats

Malgrat la repressió, Òmnium continua apostant per la cultura com a principal eina de cohesió social i per això enguany, el foc que agermana els Països Catalans la nit més curta de l’any no quedarà al marge de la forta onada repressiva que fa mesos que viu el país. Òmnium Cultural portarà la Flama del Canigó a les poblacions europees que acullen líders polítics catalans exiliats. La Flama que viatjarà a Europa ja ha sortit del Parlament de Catalunya. Quatre representants de la Junta Nacional d’Òmnium són els encarregats de transportar els quinqués amb la Flama del Canigó fins a Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg, les quatre ciutats europees on actualment hi ha líders polítics catalans exiliats. Enguany els quinqués substituiran una de les senyeres que tradicionalment pengen de les dues nanses per un llaç groc, símbol de solidaritat amb els presos polítics i exiliats.

Com cada any, la Flama del Canigó també serà rebuda a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Serà aquesta tarda a dos quarts de set.