Moment de la manifestació per un govern que implementi la República | Assemblea Nacional Catalana
Moment de la manifestació per un govern que implementi la República | Assemblea Nacional Catalana
image_pdfimage_print

Aquest dijous al migdia es presentarà al Col·legi de Periodistes la iniciativa ‘Primàries per la República’. La proposta vol emplaçar a bastir llistes transversals, a través de primàries obertes a la ciutadania o processos participatius, per escollir els candidats i candidates per als pobles, viles i ciutats del país i convertir les eleccions municipals de l’any vinent en el primer pas efectiu de la República de Catalunya.

Els impulsors de la iniciativa són, en primer lloc Josep Manel Ximenis, que fou coordinador de les consultes sobre la independència de Catalunya i alcalde d’Arenys de Munt per la CUP. Ximenis exerceix de portaveu provisional de la Coordinadora Primàries per la República de Catalunya. També en forma part Jordi Graupera, impulsor de la proposta Primàries Barcelona que ha assolit en poques setmanes més de 30.000 suports. Un altre dels convocants és Lluís Gibert, impulsor de la proposta Primàries Reus, que té per objectiu formar una candidatura unitària de l’independentisme a la capital del Baix Camp que superi els 10.000 vots i aconsegueixi guanyar les eleccions. Finalment hi intervindrà Mercè Feliu, impulsora de Mataró per la República que planteja una candidatura unitària amb l’objectiu de mobilitzar els més de 30.000 mataronins que van votar independència el 21D i convertir de nou les eleccions municipals de 2019 en un altre plebiscit a favor de la República Catalana.

La llei electoral per a les eleccions municipals en beneficia el partit guanyador, ja que obté l’alcaldia de forma automàtica a no ser que hi hagi una majoria absoluta alternativa. A més, en les eleccions del 21D, C’s fou la força més votada a molts municipis del país —malgrat que les forces independentistes sumades hi acumulessin molts més vots—. Aquests dos fets han portat a molts ciutadans a impulsar llistes unitàries per tenyir el mapa de la nit electoral de color republicà. En alguns casos es veu fins i tot com una oportunitat de revertir la situació actual i forçar la implementació de la república tal com va passar l’any 31. D’altra banda, moltes veus han trobat adient el format de primàries per elaborar la llista electoral i com a eina per superar la pèrdua de pluralitat que suposen les llistes unitàries.

Publicitat
Publicitat