image_pdfimage_print
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquesta nit, en una entrevista institucional a TV3, que el nou Govern espanyol segui a negociar i aclareixi “quin és el  projecte del senyor Sánchez per a Catalunya”. “Necessito saber quin president em trobaré, si el Pedro Sánchez que va votar el 155 o el Pedro Sánchez del discurs d’investidura, que semblava que obria algunes portes”, ha remarcat.
Torra ha revelat que ja ha intercanviat missatges amb el nou president espanyol, amb qui han quedat per veure’s “al més aviat possible”. “No esperem gestos sinó solucions”, ha fet notar el cap de l’Executiu, que s’ha preguntat si Sánchez “es pensa que amb la situació d’excepcionalitat que viu el país els catalans podem acceptar un gest”. “Un govern socialista ha de canviar les coses i ell pot revertir aquesta situació”, ha remarcat.
En aquest sentit, Quim Torra s’ha mostrat disposat a “assumir els riscos que calgui perquè el debat sigui possible”, i ha posat en relleu que “es tracta de seure a treballar i negociar” i posar sobre la taula “quines són les seves condicions i quines són les nostres, quin és el seu projecte i quin el nostre”. “Anem a escoltar, a veure quina és aquesta proposta i això és negociar, no hi ha una altra sortida”, ha insistit el president.
Preguntat sobre què li plantejarà al nou president espanyol, el cap del Govern ha explicat que li demanarà tres coses. D’una banda, li preguntarà sobre “la seva posició pel que fa al respecte escrupolós als drets civils i a les llibertats polítiques en aquest país”. En segon lloc, ha explicat que li demanarà la restitució de les setze lleis socials aprovades pel Parlament de Catalunya, que van ser recorregudes pel govern del PP i suspeses pel Tribunal Constitucional, perquè considera que, “amb un govern del PSOE a Espanya, aquestes lleis socials no seran suspeses de cap de les maneres”. I, en tercer lloc, vol saber quina és “la seva posició respecte al dret d’autodeterminació de Catalunya”, perquè “potser ha canviat el senyor Sánchez i aquestes noves circumstancies fan que també ell vulgui assumir riscos”, ha assenyalat.
En el marc d’aquesta voluntat de diàleg, el president Torra ha anunciat que la setmana vinent començarà les reunions amb tots els grups parlamentaris. “Els invitaré al Palau, començant per la líder de l’oposició”, per tal d’encetar “aquest diàleg que no només hem de fer amb el Govern de l’Estat sinó que, sobretot, volem a Catalunya”, ha assegurat.
En diferents moments de l’entrevista, el president de la Generalitat ha insistit en la importància de “la restitució” que representa “tornar a prendre possessió del que era el Govern de Catalunya i recuperar tot allò que l’article 155 ha perjudicat al poble de Catalunya”. En aquest sentit, ha celebrat que “la intervenció financera de la Generalitat acaba dilluns, menys les mesures de control del FLA”, i ha subratllat que aquest fet implicarà que “de nou posarem en marxa el Diplocat i totes les delegacions catalanes” que van ser liquidades perquè “hi tenim tot el dret i fan una tasca molt positiva”.
Respecte al full de ruta del nou Executiu, Torra ha reiterat que “cal avançar per constituir Catalunya en un estat independent en forma de República” i que aquest objectiu es canalitzarà “a través de l’Espai lliure d’Europa, per internacionalitzar el cas de Catalunya, les institucions i la ciutadania”.
Preguntat sobre una possible fractura social, Torra ha remarcat que és “el president dels independentistes i dels no independentistes”i que el programa que el Govern durà a terme “beneficiarà a tota la societat”, però ha defensat que, si no es resol el tema dels presos polítics “serà difícil que entrem en un moment de normalitat política”. “El perill seria que normalitzéssim una situació tan excepcional com la que tenim”, ha reblat, però s’ha mostrat convençut que “allà on hi ha justícia guanyarem”.