Moment de l'acte de suport als #9delPalau | Llorenç Prats
Moment de l'acte de suport als #9delPalau | Llorenç Prats
image_pdfimage_print

En les diverses convocatòries fetes per deixar palesa la manca de fonament de l’acusació formulada per la fiscalia contra nou docents d’aquest institut, pares i mares, alumnes, exalumnes, veïns i veïnes, han defensat la professionalitat i vàlua de tots aquests professors. Aquesta plataforma sorgeix de la dinàmica inicial dels pares i mares d’alumnes d’aquest institut de secundària tristament conegut per patir un atac arbitrari d’un pocs pares o mares, fills o filles de guàrdies civils. Els membres impulsors de #9delpalau volen treballar de manera “tolerant, positiva i desvinculada de qualsevol orientació política”. Defensen la integritat professional dels professors i de les activitats escolars, en un ambient de creixement en llibertat i sense interferències.

Un embrió inicial de trenta pares i mares d’alumnes d’aquest institut es va implicar per fer sentir la seva veu i la seva disconformitat en com s’estaven comportant els agents institucionals, sobretot la fiscalia quan fent cas omís de les dinàmiques educatives donava crèdit a unes denúncies aïllades d’alguns pares o mares. Ara aquest embrió ja és un moviment social amb una àmplia acceptació ciutadana i amb tot el seu reconeixement. El comunicat del 10 de març de 2018 de suport a tot el professorat en general però especialment al denunciat, ha tingut més de 20.000 adhesions úniques.

Els canals interns de resolució de conflictes, permanents i propis d’ambients socials en creixement o en evolució, no es van usar ni van ser escoltats. Les premisses bàsiques per fer aflorar les dificultats de comunicació entre professorat i l’alumnat no poden ser intervingudes ni alterades de forma arbitrària o per la via judicial. El clima de confiança i de complicitat de l’acció educativa no és negociable.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

“No volem crispació, volem respecte” ha estat un lema transversal d’aquesta jornada de reivindicació festiva, que a comptat també amb la presència del conseller Bargalló, en la seva primera intervenció pública amb el nou govern.

La liquidació del 155 pot iniciar un camí cap a la normalitat, el conseller ha estat clar: “el Departament està al costat de l’Institut El Palau, símbol de la repressió de l’escola a Catalunya”. De fet el conseller mostra cert optimisme per resoldre aquesta situació, ja que entén que la “Generalitat com a única autoritat educativa a Catalunya” pot fer valdre tot el seu potencial. Pel Departament d’Ensenyament, ja “no valen delacions ni voluntats partidistes” que minvin l’activitat educativa i la professionalitat dels docents.

Un professor de l’IES Palau, que desitja romandre a l’anonimat, explica que “el director sempre va creure en el diàleg i mai va sospitar que arribaria cap denúncia”. Però, la realitat va esdevenir crua, “l’altra part volia premsa en comptes de dialogar per arreglar la cosa dintre”. Pel professorat és senzill “els alumnes són alumnes, mai es pregunta ni se sap qui és fill de guàrdia civil o d’electricista”. Ni Sant Andreu de la Barca ni les ciutats dels entorns han registrat problemes de convivència amb aquest cos policial, i encara menys dins dels centres escolars.