image_pdfimage_print

Ahir es van celebrar arreu del país actes de denúncia i record amb motiu dels 6 mesos que Oriol Junqueras i Joaquim Forn porten tancats per l’Estat espanyol.

A Barcelona, la plaça sant Jaume acollí un acte amb membres d’entitats civils, partits polítics i familiars seus. I gent, molta gent que s’aplegà per denunciar l’empresonament.

Pep Cruanyes, vicepresident de l’Assemblea, recordà que l’Assemblea sempre ha defensat els drets civils i col·lectius de Catalunya, per això, no es pot admetre ni normalitzar la persecució política. Cruanyes advertí que només s’obtindrà la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats si es lluita contra la injustícia dels nois d’Altsasu, o contra la sentència de la Manada, que van en contra de la dignitat dels homes i de les dones, però també contra la imputació de més de 700 alcaldes, o contra la imposició de multes per exercir el dret a manifestació.

Publicitat
Publicitat

Cruanyes recordà que la renúncia “era una eina de la inquisició”, i no es pot permetre que es torni a imposar la renúncia a les pròpies idees ni als principis democràtics, perquè no hi ha cap tipus de repressió que sigui ni “raonable” ni “admissible”. Finalment, ha enviat un missatge clar: la república és la millor eina per aconseguir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

 “Si vosaltres persistiu, nosaltres resistim”

Oriol Junqueras i Joaquim Forn han volgut agrair les desenes d’actes i activitats que els ciutadans estan duent a terme per recordar els mesos d’empresonament dels dos consellers. A través d’una carta, llegida per familiars i membres de partits polítics, els dos empresonats afirmen que tots aquests actes són una demostració que Catalunya és un país viu “que no es resigna i no cedeix a la repressió ni a les amenaces” i “compromès amb la llibertat, la democràcia i la justícia”. Per això, Junqueras i Forn demanen continuar resistint. “Si vosaltres persistiu, nosaltres resistim”, afirmen.

Els dos consellers expliquen que estan tancats perquè han estimat la llibertat i perquè creuen que la gent és “ciutadana i sobirana quan té la potestat de proposar en quina societat vol viure”. Tot i això, expliquen que les cartes i els actes que s’envien i es fan són “útils”, i que els agradaria que els jutges i polítics espanyols llegissin les cartes que reben. “Són plenes d’humanitat perquè així és el nostre país i aquesta és la nostra força”.

Finalment, afirmen que sortiran “més forts” del que van entrar i “sense cap odi ni rancúnia” perquè, malgrat tot, voldran continuar construint “des de la pau i en pau” un país millor per a tothom.

Junts per avançar

El president del Parlament, Roger Torrent, dedicà unes paraules a Oriol Junqueras i Joaquim Forn, però també als milers d’assistents de plaça sant Jaume. I ho féu recordant que el país ha avançat quan hem caminat junts, quan les institucions i carrer “s’han donat la mà”. Per això, ha vaticinat: “Si ho fem junts, ens en sortirem”.