La Comissió Electoral iniciant el recompte a Kowloon | Govern de Hong Kong
La Comissió Electoral iniciant el recompte a Kowloon | Govern de Hong Kong
image_pdfimage_print

Aquest diumenge han tingut lloc a Hong Kong eleccions per tal d’escollir 4 nous membres de la cambra legislativa. Cal tenir present que les darreres eleccions legislatives van tenir lloc el 2016. En aquestes es varen escollir els 70 diputats de la cambra (35 d’elecció directa pels ciutadans de Hong Kong i 35 més elegits en votacions sectorials). Sis dels diputats, que eren candidats prodemocràcia, finalment no van poder prendre possessió del càrrec, ja que es va impugnar el seu jurament del càrrec, interpretant que incomplien l’article 104 de la Llei Bàsica de Hong Kong. El Congrés xinès va intercedir en el cas de dos dels diputats, que són independentistes. Posteriorment la Cort Suprema ja ha dictaminat sentència ferma per 4 dels 6 candidats i ha anul·lat el seu càrrec. És en aquest context que s’han dut a terme els comicis per escollir aquests 4 nous diputats.

Dels 4 diputats que s’escollien, 3 ho eren en demarcacions territorials d’elecció directa: la demarcació de l’Illa de Hong Kong, la demarcació de Kowloon Oest i la demarcació dels Nous Territoris Est. En aquestes demarcacions la participació s’ha situat al voltant del 43%, inferior a les eleccions del 2016. D’altra banda, el quart diputat ha de sortir de la votació del grup sectorial ‘Arquitectes, topògrafs, planificació i paisatge’. En aquest cas la participació s’ha situat al voltant del 70%.

Durant un llarg escrutini un cop tancades les urnes a les 12 de la nit, es va conèixer en primer lloc la victòria del candidat prodemòcracia en la demarcació dels Nous Territoris Est. Fan Gary Kwok-wai va ser escollir amb 183.762 vots enfront del candidat proBeijing Tang Ka-piu que en va obtenir 152.904. Seguidament es va conèixer el resultat de la votació sectorial dels Arquitectes, en què va resultar vencedor Tse Wai-chuen Tony, proBeijing, amb 2.929 vots enfront del candidat prodemocràcia Paul Zimmerman que en va obtenir 2.345. Paul es va lamentar del fet que en aquesta ocasió hi havia hagut un sol candidat proBeijing, a diferència del 2016, cosa que l’hi havia facilitat la victòria davant d’ell. Pocs minuts després es va conèixer el resultat de la demarcació de l’Illa de Hong Kong, on el candidat prodemocràcia Au Nok-hin va endur-se l’acta de diputat amb un total de 137.181, menys de 10.000 vots més que la candidata proBeijing Chan Judy Kapui.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Finalment, a la demarcació de Kowloon Oest el candidat proBeijing, Vincent Cheng, va obtenir l’escó de diputat per una diferència de tan sols 2.000 vots davant del candidat prodemocràcia Edward Yiu. El resultat encara no és definitiu ja que aquest darrer ha demanat un recompte dels vots emesos.