Alfons Palacios, president de MES durant el Consell Polític de la formació | MES
Alfons Palacios, president de MES durant el Consell Polític de la formació | MES
image_pdfimage_print

El Moviment d’Esquerres (MES) —partit dels socialistes sobiranistes, integrat en la candidatura d’ERC-CatSí— ha celebrat aquest dissabte a Mollet el primer Consell Polític de l’any per analitzar i debatre la situació política actual al país.

MES ha valorat positivament el resultat de les eleccions del 21 de desembre. Malgrat que segons la formació van ser convocades d’una manera il·legítima, amb candidats presos i a l’exili. El partit sobiranista creu que el poble de Catalunya ha decidit legitimar-les i s’ha reafirmat la majoria republicana del Parlament de Catalunya.

Els socialistes consideren que la situació anòmala, injusta i desigual amb què s’han realitzat les eleccions continua avui, amb polítics presos i a l’exili, alguns d’ells escollits diputats per milions de catalans el 21D. Creuen que es nega la democràcia quan s’impedeix que els legítims representants dels ciutadans, escollits democràticament, puguin exercir les seves funcions i ser escollits per a càrrecs institucionals. Una de les decisions preses és la de reclamar la llibertat immediata dels presos polítics com a exigència democràtica que emana del resultat del 21D.

Publicitat
Publicitat

També han constatat que el principal problema per portar endavant l’opció majoritària a Catalunya rau en l’oposició de l’Estat a reconèixer Catalunya com a subjecte polític; un fet —el de considerar Catalunya com a subjecte polític i amb dret a decidir el seu futur— que el resultat de les eleccions ha deixat evident i compta amb un ampli consens a Catalunya. Un consens que cal mantenir i ampliar.

Segons la formació aquests resultats han de permetre formar un nou govern com més aviat millor per recuperar les institucions catalanes i alhora combinar la legitimitat del Govern destituït pel 155 amb la necessària operativitat governamental. La majoria republicana ha de trobar una fórmula que permeti conjugar alhora la legitimitat i l’operativitat del nou Govern.

Per MES cal que les polítiques de cohesió social tinguin un paper determinant en aquesta nova etapa i alhora cal iniciar el procés constituent popular acordat entre les forces republicanes. En aquest context proposen la formació d’un govern de concentració que sumi totes les forces republicanes, incloent-hi Catalunya en Comú.

Finalment, opinen que en aquesta nova etapa s’ha de treballar per obrir un ampli diàleg col·lectiu que permeti reduir les distàncies que s’han produït dins la societat catalana i que n’enforteixi la cohesió social. Un ampli debat multilateral que treballi per resoldre la situació actual des de l’acord i el pacte. En aquest nou context, s’ofereixen per col·laborar en l’obertura d’aquest temps de debat col·lectiu i sobre quina és la millor manera d’incidir amb les nostres propostes i projectes.