image_pdfimage_print

En ocasió del 80è aniversari de l’inici dels bombardejos feixistes a la capital catalana, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM), amb la col·laboració del Centre for Research in Memory Narrative and History (University of Brighton), organitzen la jornada The bombings of Barcelona and London. Memories of a shared history, que tindrà lloc a l’Imperial War Museum de Londres avui, dimarts.

La benvinguda a l’acte anirà a càrrec del secretari general de Diplocat, Albert Royo; la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó; i el director d’Eurom, Jordi Guixé. La conferència inaugural d’Antony Beevor, escriptor i historiador britànic, professor visitant de la Universitat de Kent i associat al King’s College London, posarà en context la lluita dels dos països enfront dels atacs feixistes que van patir durant la primera meitat del segle XX.

A continuació, s’obrirà una taula rodona per parlar sobre els bombardejos que Catalunya va patir durant la Guerra Civil, amb la participació dels diputats Joan Josep Nuet (Catalunya Sí Que es Pot) i Montserrat Palau (Junts pel Sí). La taula serà moderada per Chris Bambery, antic portaveu de l’APPG (All-Party Parliamentary Group) sobre Catalunya del Parlament del Regne Unit.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Una segona taula rodona amb especialistes acadèmics, inclourà la participació de Gabriel Moshenska, professor de la London’s Global University, que parlarà sobre els bombardejos a Londres i el Regne Unit durant la II Guerra Mundial, i Ramon Arnabat, professor de la Universitat Rovira i Virgili, tractarà els atacs que van patir Barcelona i Catalunya durant la Guerra Civil.

Posteriorment, l’historiador Jordi Pons parlarà sobre l’informe “Air raid precautions. Lessons from Barcelona” (1938), una mostra de l’interès dels anglesos per les mesures de defensa passiva que s’havien adoptat a Catalunya durant el 1936-1939. Per aprofundir en aquest tema, es projectarà el documental de Televisió de CatalunyaRamon Perera, l’home que va salvar Barcelona, un reportatge sobre l’enginyer que va dissenyar molts dels refugis antiaeris catalans.

Podeu consultar el programa.

L’acte serà retransmès en directe per internet i es podrà seguir via Twitter (@Diplocat / #BCNLondonBombings)