image_pdfimage_print

Davant l’ofensiva mediàtica del govern espanyol que el procés independentista provoca aïllament internacional, la veritat s’imposa de forma taxativa. Ben al contrari, d’ençà que el procés independentista figura a les agendes internacionals, les expectatives que genera són immenses i lluny d’allunyar les inversions estrangeres a Catalunya, les multiplica.

Segons dades fetes públiques per Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ, depenent al seu torn del Departament d’Empresa i Coneixement, per cada euro públic de pressupost dedicat a la captació d’inversió estrangera, se n’ha atret 140,8 euros de l’estranger. Una xifra que parla per ella mateixa de l’impacte que un mínim esforç en aquest àmbit.

La principal via de captació de projectes són les 39 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de la Generalitat al món, que formen part consubstancial de la política exterior catalana, a la qual el govern d’Espanya vol ficar mà.

Publicitat
Publicitat

La Generalitat de Catalunya ha captat el 2016 el nombre més elevat de projectes d’inversió estrangera dels darrers anys. En total s’han concretat 68 projectes, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros, la creació de 2.870 llocs de treball i el manteniment de 1.197 llocs de treball.

De fet, el 2016 s’ha assolit la millor xifra de la sèrie per sisè any consecutiu pel que fa a captació de projectes i el segon millor registre pel que fa a creació d’ocupació des que es va crear Catalonia Trade & Investment, l’any 1985.

Aquest 2016 els països que han dut a terme més projectes d’inversió són Estats Units i França (amb un 14,7% del total, respectivament), seguits per Alemanya (13,2%), el Japó (11,8%), el Regne Unit (5,9%) i Bèlgica (5,9%). En aquest sentit, el conseller Jordi Baiget ha valorat que “els països amb empreses més dinàmiques aposten per Catalunya”, amb capacitat per atreure inversions “de tots els continents” i de països propers, “que tenen coneixement de tot el que passa a Catalunya i la seva realitat i que continuen apostant pel país”.

Cal recordar que, en el seu moment, la Cap de l’Oposició, Inés Arrimadas (C’s), va arribar a criticar l’excessiva presència d’oficines comercials arreu del món, un posicionament que ara queda totalment en entredit, i que demostra el seu grau de submissió a Espanya, que fins i tot afecta a la creació de riquesa i ocupació.

Per altra banda, la pregunta inevitable que sorgeix és, quan captarà Catalunya d’inversió estranger, un cop deslligada d’Espanya?