Acta de presentació de la campanya pel 'Sí' del PDeCAT | PDeCAT
Acta de presentació de la campanya pel 'Sí' del PDeCAT | PDeCAT
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar aquest dissabte al migdia que des del PDeCAT “defensem el Sí perquè és aquell concepte de les generacions que s’alcen i volen respondre amb la millor de les expressions els reptes de la història”. El president Puigdemont ho va afirmar durant l’acte “Diguem Sí” on el PDeCAT va donar el tret de sortida a la seva campanya a favor del SÍ al referèndum per decidir el futur polític de Catalunya. Davant de 2.000 persones que es van aplegar al vestíbul, Puigdemont va contraposar l’esperit constructiu del sobiranisme amb la falta de projecte del Govern espanyol i ho va comparar amb el Regne Unit. “Al referèndum del 2014 a Escòcia, el NO no era un discurs basat en l’odi, era un discurs d’un Regne Unit amb missatges d’afecte”. El president Puigdemont va assegurar que d’aquesta manera “Espanya s’està convertint en el país de la llibertat minvant i empetitida” i que cal respondre-hi “conjuntament dipositant un vot en una urna”. L’acte, que va tenir lloc al TNC, va comptar amb les intervencions del president Artur Mas, la coordinadora general el PDeCAT, Marta Pascal; i també de Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, condemnats pel 9N.

El president Puigdemont va recordar els principis fundacionals de la Unió Europea i alguns dels seus pares, concretament Robert Schuman, Konrad Adenauer i Alcide de Gasperi. “Ells representaven aquell SÍ europeu que va tombar aquell gran NO que era el mur de Berlín”, va assegurar Puigdemont, reivindicant que “el SÍ té una força tan poderosa que no ens n’apartarem mai del seu costat”. I en aquest sentit, va emplaçar els assistents a recordar sempre les paraules d’Alcide de Gasperi per poder fer d’aquest Sí un instrument propi d’homes d’Estat: “Polític és aquell que pensa en les properes eleccions, l’home d’Estat és el que pensa en les properes generacions; per això tinguem tots aquesta mentalitat”.

Durant la seva intervenció, el president Mas va assegurar que el referèndum ha de servir perquè “amb l’esperit del 9N, les decisions del país les prengui amb autonomia, llibertat i al servei dels 7’5 milions de persones”. En aquest sentit, el president Mas es va referir a la visita que el president del Govern espanyol farà la setmana vinent a Catalunya. “No ens els creiem, perquè no ens generen cap confiança, no se l’han guanyada”, va afirmar Mas, que va recordar l’incompliment de la clàusula de l’Estat que establia invertir en infraestructures a Catalunya el pes del seu PIB durant 7 anys. “De 7 vegades, només la van complir una vegada”, va censurar Mas, afegint que “la dignitat que ens van robar amb la sentència de l’Estatut, la vam recuperar amb el 9N”: “Amb el 9N vam deixar de ser súbdits de l’Estat espanyol, per ser ciutadans de Catalunya”.

Publicitat
Publicitat

De la mateixa manera que el president Puigdemont, Artur Mas també es va referir a l’actualitat europea i concretament a 60è aniversari de la Unió Europea. “Ahir el Sant Pare els donava la benvinguda referint-se a Europa com una família de pobles”, va concretar Mas, remarcant que “en aquest sentit fa temps que hi som, tot i que encara no formem part del club dels Estat”. El president del PDeCAT va reiterar que les arrels del sobiranisme i del catalanisme polític són profundament europeistes, per això va indicar que la Catalunya independent s’ha d’incardinar en el si de la Unió Europa “perquè ens la creiem i la volem desenvolupar”. Mas també va llençar un missatge als diferents actors europeu, en referència a l’operació democràtica que viu Catalunya, tot reclamant “solidaritat per aquells que estan lluitant per la democràcia, perquè l’Europa d’avui no s’entendria sense el pilar fonamental que és la democràcia”.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va llençar un missatge directe i clar per començar a fer campanya pel SÍ i ampliar la base social del sobiranisme: “Hem de convèncer els no convençuts, els indecisos, els que fan silenci però són demòcrates”. Pascal va assegurar que el PDeCAT aprofitarà la campanya del referèndum per explicar el model de país que defensa: “Venim amb un Sí rotund i amb segell del PDeCAT, perquè volem construir un partit des del mig, deixant enrere sectarismes i obrint les portes a tothom, volem construir una Catalunya inclusiva”. Pascal va enumerar els beneficis de defensar el SÍ al referèndum i que Catalunya pugui gestionar els seus recursos com qualsevol altre Estat de la Unió Europea. “Votar sí significa pensions dignes, disposar d’un salari mínim, tenir una economia amb més riquesa, bones infraestructures, un país vàlid per a tothom i dins de la Unió Europea”.

També va intervenir el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, que aquesta setmana ha estat condemnat pel Tribunal Suprem pel procés participatiu del 9N. L’aleshores conseller de Presidència va avançar que la propera setmana assistirà al Congrés. “Aquest proper dimarts aniré al Congrés dels Diputats en representació del poble de Catalunya, perquè el que no ha passat mai és que li treguin l’escó a una persona i torni amb el cap ben alt”. Homs va recordar que des de les institucions de l’Estat intenten esborrar el 9N amb les inhabilitacions als líders polítics catalans. “Volen esborrar el que va representar el 9N perquè és mèrit de la nació catalana dels patriotes i les patriotes de Catalunya”, va indicar Homs, tot assegurant que el 9N “és la força d’inspiració del que ens hem compromès a fer”. El cap de files del PDeCAT al Congrés va confessar “sentir-se feliç” “malgrat les envestides de l’Estat; que ho sàpiguen i els quedi clar, pel que he pogut fer, pel faré i pel que faig”.

Irene Rigau va emplaçar els presents al Teatre Nacional de Catalunya a sumar “raó, cor i acció”. “Tenim la raó històrica, política i avalada democràticament”, va assenyalar Rigau, tot agraint “l’acompanyament sentimental, arrelat en el cor i transmès generació rere generació” que li trasllada la gent en aquests dies posteriors a la sentència del Tribunal Superior de Justícia. Per això va indicar, “si a més a la raó i al cor hi sumem l’acció; som imbatibles”. La que va ser consellera d’Ensenyament de l’anterior Govern de la Generalitat va subratllar que quan un fet es repeteix al llarg del temps el que demostra “és que és una realitat que existeix i no un problema”.

Finalment, l’exvicepresidenta Joana Ortega va explicar com hauria de ser una democràcia de qualitat, on Catalunya pogués decidir el seu futur polític: “Somnio en un país on ningú robi els somnis de ningú; en un país que esdevingui allò que els seus ciutadans vulguin i no se’ls segresti la seva veu”. L’exvicepresidenta va remarcar que “el temps jutjarà la història de Catalunya i tot el que va representar el procés participatiu el 9N com una conquesta de drets i llibertats”. “A la conquesta dels drets no hi trobem camins fàcils sinó dones i homes que es va arremangar per fer possible els seus somnis”, va reblar.