image_pdfimage_print

Els cinc membres de la Mesa del Parlament que poden ser encausats per la Fiscalia espanyola a petició del Tribunal Constitucional, van comparèixer ahir en roda de premsa. La raó d’aquesta petició és haver permès que el Parlament votés les propostes de resolució sobre el referèndum en el darrer debat de política general.

La Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el Vice-president primer, Lluís Corominas i els secretaris Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, van intervenir-hi, exposant cadascun d’ells, breument, el seu posicionament.

Forcadell: “Nou episodi de judicialització de la política

Publicitat
Publicitat

La primera en intervenir, lògicament, va ser la Presidenta Forcadell, que va remarcar que la compareixença dels cinc membres sobiranistes es feia “junts en la diversitat“. Immediatament denuncià un nou episodi de “judicialització de la política“, i que el que es troba en perill avui en dia a Catalunya no és la Independència, sinó la Democràcia. Va defensar l’actuació de la Mesa, d’afavorir el debat i que si no ho haguessin fet, els diputats els ho haurien de retreure. També va afegir que admetre algunes propostes de resolució i rebutjar-ne d’altres per raó del seu contingut aniria contra l’essència del parlamentarisme.

Corominas: “No es garanteix la separació de poders”

El vice-president primer, Lluís Corominas va denunciar que el Tribunal Constitucional no exerceix de garant de la separació de poders, davant dels continus atacs del poder executiu al poder legislatiu. Ni tampoc protegeix drets fonamentals com el dret de participació i el de la llibertat d’expressió. Corominas conclogué dient que el Tribunal Constitucional vol que només es pugui parlar dins dels límits de la Constitució.

Simó: “Quins seran els propers?”

La secretària Anna Simó, va assenyalar que en cas de censurar el debat, la Mesa hauria “conculcat els drets dels diputats“. I va continuar preguntant-se “Quins seran els propers?” a ser processats, i contestà ella mateixa “Hi haurà propers”. Finalment va afegir que el Tribunal Constitucional vol que “censurem i ens autocensurem”.

Nuet: “Una llista negra”

El també secretari Joan Josep Nuet, es va declarar com a “no independentista”, però va defensar que el Parlament ha de poder parlar sobre la Independència i altres temes. En aquest sentit va denunciar que el govern espanyol pretén elaborar una “llista negra” de temes i de persones sobre les que el Parlament no pot parlar. Nuet afegí que el Tribunal Constitucional empra una dobre vara de mesurar, i va considerar que els compareixents eren uns cap de turc. I va acabar dient que no farien cap pas enrere.

Barrufet: “No obrir la porta a la censura”

La secretària Ramona Barrufet, denuncià que la situació en la que es trobaran és perquè es “van negar a obrir la porta a la censura“, i va defensar que el Parlament ha de poder debatre sobre tots els temes que es debaten al carrer, i que no estan disposats a que el dret de participació i el d’expressió es vulnerin.