image_pdfimage_print

Amb una sala d’actes, la Oriol Bohigas, plena de gom a gom, ahir es va celebrar, a l’Ateneu Barcelonès, una taula rodona sobre els judicis polítics del procés. Moderada per la periodista i vicepresidenta de l’Ateneu, Patrícia Gabancho, hi van participar els polítics, Artur Mas i Francesc Homs, els juristes Dolors Feliu i Agustí Carles Garau, i l’activista Santiago Espot. Tant Mas com Homs, processats (i en el cas del primer, ja jutjat) per la votació del 9N, mentre que Espot, està investigat per la xiulada al Borbó a la final de la Copa del 2015.

Espot, director executiu del Catalunya Acció, va explicar el seu cas, citat el passat mes de novembre a l’Audiència Nacional, a Madrid, s’hi va negar a declarar al·legant que es tractava d’una “causa polititzada” i que vulnerava el seu dret a la llibertat d’expressió.

Per la seva banda, Francesc Homs, pendent de judici el proper 27 de febrer, va ser molt contundent, sobretot després de fer-se públic que la justícia espanyola havia arxivat la denúncia que havia presentat contra Mariano Rajoy per incompliment reiterat de les sentències del Tribunal Constitucional, per part del govern que presideix. Quant al 9N, Homs va afirmar que “va ser l’acte de sobirania i democràtic més potent que s’ha fet com a país” i va afegir que “si portem el conflicte al terreny democràtic, guanyarem“.

Publicitat
Publicitat

El President Artur Mas, també va fer una intervenció molt contundent i en gran part va respondre a les declaracions recents de Mariano Rajoy. Segons Mas, “El que per Rajoy és una amputació traumàtica, per altres pot ser una emancipació dolça i alliberadora”. També, de cara al futur immediat, va afegir que “les cartes de la victòria són unitat i mobilització. Ningú no pot aturar dos milions de persones al carrer“.

Pel que fa als juristes, van fer una anàlisi tècnica del procés. Dolors Feliu, membre dels Col·lectiu Praga, va afirmar que “l’ordenament jurídic espanyol no ens serveix perquè no correspon als nostres valors”. Finalment, Agustí Carles, membre de Drets.cat i de Juristes per la Independència de l’ANC, va dictaminar que “el 9N no es va aturar perquè no era il·legal”, coincidint, doncs, amb una de les principals tesis dels advocats defensors de la causa jutjada la setmana passada i que ara es troba vista per sentència.