Montse Sánchez: “Els judicis d’en Mas, ben aviat el de l’Homs i la Forcadell, poden precipitar els esdeveniments”

Si des de l'estat espanyol no se cedeix, caldrà doncs anar a un referèndum unilateral, però un cop esgotem totes les vies. I d'altra banda, el dret a votar que és el que proposa el manifest del pacte nacional pel referèndum, volem que tingui també ressò internacional, per això cal continuar insistint.

Montse Sánchez
Montse Sánchez
image_pdfimage_print

Montse Sánchez. (Barcelona, 1951). Empresària. Escollida recentment presidenta de SÚMATE, després de més de tres anys com a coordinadora de la territorial del Baix Llobregat. Aposta clarament per ampliar el suport al referèndum i guanyar-lo.

Perquè SÚMATE per treballar per la independència de Catalunya?
Sóc sòcia d’altres entitats, i vaig arribar a SÚMATE a través d’un vídeo que es va fer viral, i en aquelles persones del vídeo hi vaig veure el meu pare, perquè el meu pare va ser el que ens va imbuir a tots els germans el respecte i estima per Catalunya, i la primera reacció va ser apuntar-me i per això sóc la sòcia número 1. A la primera reunió que vam fer m’hi vaig sentir tant a gust, que des d’aleshores hi treballo. Som una família que ens hem anat engrandint, amb bons companys.

Quins són a grans trets el projecte que vols desenvolupar a SÚMATE?
Primer donar suport total a les territorials, jo com a coordinadora durant més de tres anys del Baix Llobregat, sóc conscient de les mancances. Perquè són les territorials les que fan la feina. A més, cal continuar fent actes, grans i petits, els propers seran a Badalona, Madrid, Barcelona, Cerdanyola, etc. I a nivell social hem de continuar sent presents, donant suport a qualsevol iniciativa que estigui en la línia dels nostres estatuts. I per descomptat, apostar pel referèndum i guanyar-lo.

Quin espai de creixement creieu que podeu assolir entre el votants que dubten des de SÚMATE?
La veritat és que costa arribar a la gent, és el que jo anomeno feina d’artesania, actes, parades, en els barris, implicant-nos en les associacions, en petites converses. A SÚMATE ara mateix som aproximadament uns 650 socis. Som una entitat petita, considerant que un 60% de catalans tenim arrels de fora, ara bé, potencialment podem arribar a molta gent que es poden sentir identificats amb nosaltres. Podem canalitzar el missatge de democràcia i justícia social a través de SÚMATE.

Publicitat

Entre els castellanoparlants d’Amèrica llatina teniu pensades algunes accions?
Ja hi estem treballant, tenim un acte pendent a Badalona. Són aproximadament unes 300.000 persones que viuen a Catalunya i que poden tenir pors respecte el permís de residència o altres dubtes. Col·laborem amb ells sempre que es dóna l’oportunitat com els dies que fan celebracions típiques del seu país d’origen.

Anem tard per la campanya del referèndum?
No anem tard, però tampoc ens podem adormir perquè no sabem exactament quan es farà, sóc del parer que per les circumstàncies potser s’avança al maig o al juny.

Des de SÚMATE teniu pensades algunes accions concretes? Quin és el vostre enfocament de la campanya?
SÚMATE hem donat suport al manifest del pacte nacional pel referèndum i treballem per ampliar la base i perquè el nombre de signants sigui com més gran millor. Com a SÚMATE tenim lligams amb Espanya, tant a nivell familiar com amb entitats sobiranistes que hi ha a altres comunitats, i el que volem és que donin suport a aquest pacte perquè el que s’hi demana és votar, potser si hi hagués molt de suport podria ser pactat. Per tant, ara estem en la tasca de continuar engrandint el suport, com també demanant el vot pel Sí, perquè tenim molt clar que no volem continuar com fins ara.

La campanya pròpia, és adreçada a persones d’origen castellà, amb missatges molt clars i entenedors, esperonant que cal anar a votar i, per viure millor, votar Sí, per a definir una nova República amb uns paràmetres socials més justos i integradors. Amb recursos propis per poder afrontar des de la pobresa energètica als desnonaments, estic convençuda que construirem una societat més justa i millor.

Han jutjat a en Mas, Rigau i Ortega per haver posat les urnes, realment creieu que canviarà el tarannà espanyol?
Si des de l’estat espanyol no se cedeix, caldrà doncs anar a un referèndum unilateral, però un cop esgotem totes les vies. I d’altra banda, el dret a votar que és el que proposa el manifest, volem que tingui també ressò internacional, per això cal continuar insistint.

Aquest permís pot amagar certa debilitat a l’hora de fer la independència?
No ho crec pas, cerquem suports, i de forma democràtica. Per això recollim suports. Els judicis d’en Mas, ben aviat el de l’Homs i la Forcadell, poden precipitar els esdeveniments.