El govern de la Xina prohibeix l’entrada de visitants al Tibet durant el proper mes de març

image_pdfimage_print

El govern del Partit Comunista de la Xina ha prohibit l’entrada de visitants  durant el mes de març, coincidint amb  el 58è aniversari de la revolta del Tibet de 1959.

Segons un comunicat de premsa conjunt entre la Federació Internacional pels Drets Humans i  la Campanya Internacional pel Tibet, els operadors turístics han anunciat el tancament de la Regió Autònoma del Tibet als turistes des del 25 de febrer fins a l’1 d’abril. Per aquest motiu exigeixen a les autoritats xineses acabar amb l’aillament i tancament de fronteres del Tibet, i garantir el lliure accés dels estrangers i visitants a la zona perquè puguin veure amb els seus propis ulls quina és la situació.

Efectivament, el proper 10 de març marcarà el 58è aniversari de la revolta tibetana que va forçar a l’exili del Dalai Lama el 1959, i també coincidirà amb el novè aniversari de l’onada de protestes sense prececents que van tenir lloc el 2008 contra l’ocupació i la repressió xinesa. Les protestes de 2008 les van començar pels monjos budistes que demanaven l’alliberament dels seus companys monjos detinguts l’octubre de 2007, i s’estengueren arreu del país per reclamar la independència. Des d’aleshores el govern xinès  tanca les fronteres anualment i s’intensifica la presència militar a la zona.  A més a més aquest anunci ve acompanyat de mesures restrictives destinades a limitar les conferències del Dalai Lama a l’exili.  Val a dir que a principis de 2107 les autoritats xineses fins i tot van prohibir l’assistència de pelegrins tibetans a la cerimònia budista més important que se celebra a Bodh Gaya, Índia, amb la presència del Dalai Lama. Quan van tornar al Tibet molts tibetans van ser interrogats als mateixo aeroport i foren confiscats els seus passaports.

Publicitat

El Tibet és la nació més gran sense autodeterminació, hi viuen 3 milions de tibetans sota ocupació xinesa i 150.000 més viuen en l’exili. L’ocupació militar i de milers de colons xinesos, acompanyada d’una brutal repressió cultural i política posen en risc la supervivència de la nació tibetana.